Новоизбраният български патриарх Даниил получи инсигниите - знаците, на патриаршеското достойнство, от митрополити от Светия синод на тържествената интронизация в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Българският патриарх, в отличие от останалите митрополити от Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия, които носят енголпие и кръст, носи на гърдите си три отличия за патриаршеското достойнство - св. Кръст, и два енголпиона - с Христос Вседържител и с Пресвета Богородица.

Като предстоятел на поместна православна църква, патриархът е този, който постоянно предстои пред Бога за поверения му народ. Затова и само църковните предстоятели носят три отличия - две енголпия и нагръден кръст.

Енголпията за интронизацията на новоизбрания днес български патрирах са същите, които са връчени на българския патриарх Кирил, който е първият ни патриарх след възстановяването на Българската патриаршия през 1953 г. Те са били изработени от златар, арменец от Пловдив.

Патриарх Даниил получи и зелената патриаршеска мантия, която, като пастирско наметало, напомня, че ролята на архиерея е да води паството си към Царството Божие. Мантията е зелена, за да се отличава от червените мантии на Константинополските патриарси подарявани им от Византийските императори.

Българската зелена патриаршеска мантия е символ на автокефалния статут на Българската църква. Така се знае, че още от 11-и век мантията на Българския архиепископ в Охрид е зелена. А влиянието на Българската православна църква сред славяните е оказало такава роля, че предстоятелите на всички славяноезични църкви носят зелени мантии - Сръбска, Руска, Полска и Чешка църква, включително и Грузинската. Така зеленото става символ на патриаршеското достойнство в славяноезичните църкви.

В деня на интронизацията, новоизбраният български патриарх е със зелен епатрихил и омофор. Патриарх Даниил получи също бялата епанокалимавка и патриаршеският жезъл.

Поздравление към новоизбрания български патриарх поднесе и митрополитът на САЩ, Австралия и Канада Йосиф.

Новоизбраният български патриарх Даниил, който е и софийски митрополит, отправи молитва и благослови българския народ.

Ето и първото слово на патриарха:

„Със съзнанието за своето недостойнство за това високо отговорно служение, но и с вяра и послушание към Божията воля, изразена чрез волеизявлението на това свято събрание от канонично и законно избрани представители на целокупната ни църква, свещеноначалието, клира и православния народ, както и присвидетелството на възлюбените и дълбоко уважаеми представители на сестринските православни църкви, приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес”, започна патриарх Даниил.

„Вярвам, че Господ, който гледа на сърце, и знае, че не съм се стремял към тази длъжност, като ме избра за това служение, той ще ми бъде и помощник, защото Господ възлага бреме, но и спасява. И защото сам ни е казал, че без него не можем да вършим нищо, но и че е с нас през всички дни до свършека на света”, каза още главата на БПЦ.

„В днешното объркано от умножаване на греховете ни време, всички ние имаме нужда от живо и ясно свидетелство за Божието присъствие, милосърдие и любов към нас. Това ни задължава в предстоящото ни служение да бъдем подкрепа във вярата и живота по Бога на повереното ни духовно паство, отстояване чистотата на Христовите, вяра и благочестие, в насърчение по пътя към спасение на духовното ни паство. Затова по наставлението на апостола на народите, стремежът да се представя пред Бога безукорен работник, който вярно преподава словото на истината с голямо постоянство в скърби, в нужди, в утеснение, в скитане, в трудове, в бдения, в пости, с чистота, със знание, с дълготърпение, с благост, с Дух Свети, с нелицемерна любов, при чест и безчестие, при укори и похвали, за да бъде сърцето ни разширено за всички чеда на Българската ни православна църква, ще продължи да бъде първостепенна задача за мен в личен план”, обеща новият патриарх.

„Просветата в православната вяра и благочестие ще бъде основна грижа в митрополитското ми служение в славната Софийска епархия, чийто престолен град носи името и е под покрова на Божията премъдрост и чийто епископски престол е прославен още от апостолско време, включително чрез служението на светия свещеномъченик Климент Римски и на много още знайни и незнайни светители през вековете”, добави той.
„Следвайки примера на моите предшественици от най-ново време, приснопаметните български патриарси Неофит, Максим и Кирил, ще се старая единството в Христа и братолюбното служение със събратята архиереи на Светия Синод в дух на взаимно уважение и подкрепа при общата ни грижа за духовното ни паство да бъдат ръководните принципи в съвместното ни служение като предстоятел на православната ни църква и Св. Синод, за да се слави Бог чрез Господа в Духа Свети Отец и Син и Дух Свети”, продължи патриарх Даниил.