Въпреки съгласието в управляващата коалиция парите за пътища да бъдат гласувани, пътните строители отново излязоха на национален протест и блокираха ключови пътища в страната.

В столицата протестът на браншовата организация пътища започна около 9 часа пред Народното събрание. Минути преди 10 часа на жълтите павета пристигнаха и няколко камиона.

Докато недоволните пътни строители протестират, депутатите в пленарната зала обсъждат именно даването на зелена светлина за техните пари. Ако успеят, то плащанията към фирмите могат да започнат до две седмици, а забавените ремонти да стартират след Великденските празници.

„До момента не сме получили никакви плащания. От медиите разбираме, че ще платят 50%, което нас не ни удовлетворява. Това ще покрие част от разходите ни и няма да подобри състоянието във фирмата. По време на строителството имаше троен контрол, сега не знам какво проверяват”, казват пътните строители.

От фирмата твърдят, че имат да получават 40 милиона лева. Заради недостига на средства над 170 работници се очаква да бъдат освободени от работа. Част от тях вече са на борсата.

Демонстрации са предвидени през целия ден и в редица други градове на страната. Картата на местата може да откриете тук:

Протест блокира движението пред парламента и на възлови места в странатаБраншовата камара "Пътища" организира нова блокада