Около 34% е избирателната активност, която е малко по-висока от лятото. Не е като 4 април 2021 г., но е нещо малко по-добро от това, което имахме през лятото, активността е порядъчна. Това заяви директорът на "Галъп Интернешънъл Болкан" Първан Симеонов за Bulgaria ON AIR.

По думите му по-скоро към 2,5 млн. избиратели ще са гласували, отколкото са повече към 2 млн., което определи като "приятна изненада". 

Изненади между втория и третия и на опашката за НС

Разликата между отделните формации ще е малка, не само между втората и третата. А интрига се заформя и в дъното при бариерата за влизане в НС.

"Около чертата засега се изпълнява нашата макрорамка, ние казахме 9 формации са в играта - 7+2, вече прилича на 9-2, 9 са в играта, но може да изпаднат 2. През целия ден тези 2 са в играта. Когато нещо е на ръба, опитът показва, че по-скоро ще влезе", каза Симеонов.

Трудно ще е съставянето на правителство

Първан Симеонов направи прогноза колко партии биха трябвали за формиране на правителство.

"Ако влязат 9 партии, почти няма шанс първата да има 80 депутати, на първата ще ѝ трябват 3+ партии. Ако влязат 8 - пак три, ако влязат 7, може би 2+. Колкото повече, толкова по-добре, така изглежда. При 7 парии могат да са необходими две партии и изпаднали депутати. Политологически е очевидно, че за стабилна власт ще са нужни повече играчи", категоричен беше Първан Симеонов.

По думите му правителство на малцинството ще бъде малко вероятно с първия мандат. А ако на следващи предсрочни избори се появи нов играч.

"Възможно е да отвее всичко, но това са непредвидими процеси. Ще има търсене за цялостно обновление - дали през нов играч, през радикализъм, или през нови правила на играта. Така се обновява партийната система", обобщи социологът.