Столичната община продължава да насърчава жителите и гостите на София да разчитат на метрото и да не задръстват центъра с автомобилите си. Очаква се до средата на месец август да бъде завършен новият буферен паркинг под метростанция "Васил Левски", който ще предложи нови 193 места. „На него всеки ще може да се възползва от услугата "паркирай и пътувай", т.е. идва с личния си автомобил и го оставя напълно безплатно, стига да ползва градския транспорт. Това каза директорът на ЦГМ Християн Петров.

”Картата за метрото удостоверява дали човек е ползвал градския транспорт или не. Това е първият буферен паркинг, който ще бъде изграден изцяло със средства на Центъра за градска мобилност, а именно - 2, 8 млн. лв. Размерът на паркинга е 10 хиляди кв.м. Той ще е отворен и за други автомобили срещу 1 лв. на час, каквато е таксата и на зелената зона. Системата за таксуване на метрото позволява сигурна проверка, защото при влизане в метрото картата се чекира в турникета. И когато дойдете да си вземете колата, се вижда дали реално сте извършили пътуване с метрото и дали сте се върнали с него до паркинга“, допълни още Християн Петров.

Целта на тези буферни паркинги е да се насърчи ползването на градския транспорт. 2 милиона лева пък са предвидени за ремонтирането на 100 тротоара, отново финансирани от ЦГМ.