Прясна българска риба могат да си купят от днес до Никулден жителите и гостите на София на пъпа на столицата. Павилионите, в които се предлагат шаран, акула, калкан, морска лястовица, толстолоб, сом, веслонос, както и миди и рапани, се намират на площада между Централна баня и джамията Баня Баши. Изложението "Обичам българската риба" беше открито днес по обяд.
То е организирано от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Министерството на земеделието, храните и горите, а целта е софиянци да могат да си купят прясна риба, наловена в родното Черно море.
Продавачите ще работят от 12 до 19 часа до Никулден включително, а на всички посетители се предлага да се почерпят с печена скумрия.
За днес освен посещение на земеделския министър Десислава Танева е предвидена и кулинарна демонстрация и състезание с участието на шеф-готвача Сандра Алексиева.
По-рано пък шефът на отдела по контрол на храните в Българската агенция по безопасност на храните за София-град д-р Галя Викьова обясни, че при направените проверки в магазините за риба в столицата не са открити нарушения. Тя обясни и какво следят експертите.
Рибата трябва да има документи, доказващи произхода ѝ. Друго изискване е охладената риба да се съхранява върху лед на около 0°, а замразената при -18°.
„Очите трябва да са бистри и изпъкнали. Люспите трябва да са прилепнали към тялото, а слузта, която се отделя трябва да е бистра и прозрачна. Хрилете трябва да са розово-червеникави, да няма силно издуване на корема, нито хлътване на мускулатурата при натиск. Мускулатурата трябва да е еластична и бързо да се възстановя след натиск с пръст“, гласят пък практичните съвети от д-р Викьова как да се разпознае дали рибата е прясна.