От днес грипна епидемия е обявена и в Перник, и Пазарджик. Така областите с епидемия с днешна дата вече са 6 – Пазарджик, Перник, Бургас, Стара Загора, Шумен и Силистра.

Заради увеличаващия се брой на болните пред обявяване на епидемия са Русе, Ямбол и Смолян, предаде БТВ. Във варненско са взети мерки на отделни места – спрени са учебните занятия в Дългопол, Вълчи дол, Белослав и в някоя отделни училища. 

Обявиха грипна епидемия в ПерникУчениците са в грипна ваканция до 22 януари

"Най-честите усложнения при грипа са бактериалните пневмонии. Те се появяват при 20-25% от болните. Тогава е нужно да се потърси лекарска помощ. Лекарят трябва да преслуша пациента, да се направи рентгенова снимка и ако е нужно, да се предпише антибиотик.

Антибактериалните антибиотици не действат на грипните вируси. Две антигрипни лекарства действат безотказно, но трябва да се приемат до 36 часа след първите симптоми на болестта. Когато се забавим тези лекарства не действат", каза проф. Кантарджиев.

Професор Кантарджиев пред TrafficNews за опасностите от настъпващата грипна вълнаВижте кога е необходимо да приемаме антибиотици, за да се справим с болестта