От Българския зъболекарски съюз поискаха да се въведе данък „захар” върху напитки и храни. Аргументите им - в момента масово се влага захар дори в там, където не очакваме. Което от своя страна вреди на здравето ни.
Темата противопостави мненията на зъболекари, производители на храни и напитки и диетолози. Според инициаторите, идеята е да се намали употребата на захар с до 10% и да подобри здравето на хората.
Ако бъде въведен такъв данък, като възможни стоят две хипотези. Първата – поскъпване на цените на изделията, което ще се отрази пряко на крайния потребител. И втората – намаляване на захарта в състава на изделията и заместването й с подсладители, върху които няма данък.
Още преди да влезе в ключова фаза на обсъждане – идеята за данък „захар” срещна сериозни критики от производителите на храни и напитки. „Да се допуска дори, че ще се увеличава още повече тази данъчна тежест, е напълно недопустимо. Добавянето само на 5% отгоре би ни изравнило с акцизните стоки като алкохол, бира и цигари. ((+Ние подаваме ръка и на господин Шарков да потърсим балансирани и по-работещи решения. Естествено никой родител няма да спре да купува сладки изделия”, коментира изпълнителният директор на Сдружение „Храни и напитки България” Яна Иванова.
На първо време идеята е насочена към производителите на напитки. Ако се въведе и за храните - това би засегнало дори хляба и туршиите например, в които също се добавя захар. В своя защита от Българския зъболекарски съюз казват, че този данък би бил една от решаващите стъпки за намаляване на употребата на захар.
„Тоягата е това – налагат се данъци както върху тютюневите изделия, и на базата на убеждение, на базата на по-скъпите продукти, се намали тютюнопушенето. Аз на момента настоявам с тази препоръка да се случи това нещо – а как ще случи, сяда се и се обсъжда”, заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Шарков за Нова тв.
Според диетолози – мярката може да бъде с обратен ефект. Тъй като някои производства вероятно ще заобиколят облагането с данък, като заместят захарта с подсладители. „Печалба от страна на производители, които ще влагат по-ниско стойностна, ниско бюджетна компонента – това са подсладителите. Но потърпевши ще бъдат хората, които купуват тези храни. + В частност сладките храни са подкрепителните закуски, удоволствията за нашите деца- всъщност те ще бъдат потърпевши”, обясни специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова.
Подкрепа за въвеждането на данък „захар” ще се търси от новия парламент.
Още от категорията
Виж всички
Отиде си двукратният олимпийски шампион Боян Радев
Акценти
Виж всички
50 срещу 4000: Когато каузата я няма, улицата остава празна
Почина големият пловдивски архитект Иван Делчев - Чудото