Значителен ръст в цените на недвижимите имотите в Пловдив отчитат брокерите в града през последните шест месеца. Все повече хора влагат парите си в покупка на апартамент под тепетата и именно заради това цените са скочили с 10%. Основен играч в тази сфера са банките, които през последните месеци заливат потребителите с невиждано ниски досега лихви. Оскъпяването е с 5%, което съблазнява хората да направят дългосрочна инвестиция, вместо да живеят под наем. Едно от последните предложения на банка под тепетата е кредит с лихва от 4.39% за първите две години. Запознати коментират, че толкова ниско оскъпяване не е имало от 2008 година.

Големите инвеститори, които вдигнаха заводи около града, също повлияха положително на пазара на недвижими имоти. Двете индустриални зони край града се разшириха и само за няколко месеца в Пловдив се откриха стотици нови работни места, което привлече и хора от други области.  По-високи заплати, по-ниски лихви… е, как да не си купиш апартамент!

Най-скъпият апартамент, който се продава в момента под тепетата, се намира срещу Новотела и е на цена от 300 000 евро. Обзаведен в тотален лукс с площ от 250 кв.м. Четири спални, огромен хол и кухня!

Брокери от недвижими имоти „Хронос Инвестмънт” коментират пред TrafficNewS.bg, че по-голямата част от купувачите в града предпочитат ново строителство с добра локация, като предимно се спират на апартаменти до 100 квадрата.

„В града липсват малки кооперации от порядъка на 1500-2000 кв.м, които да са с добра локация и качествено строителство.  Затова и цените на тези имоти скочиха до 700 - 800 евро на кв.м ”, коментира брокер от „Хронос Инвестмънт”.

Голямото търсене е преобърнало и представата за „широк център”.  Под това понятие брокерите вече разбират и района около мол Пловдив, който на теория е в Смирненски. Именно този район се определя като топ локация. Ето и една кратка справка за различните квартали в града.

Гребна база

Имотите около Гребния канал са най-търсени на пазара в момента. Хората са привлечени от парка, новата зоологическа градина и възможностите за отдих и спорт. Там предимно се строят къщи в затворени комплекси, т.нар. калканно строителство (редови тип, долепени една до друга).  Цената на имотите варира около 600 евро на кв.м

Мол Пловдив

Районът около търговския център е традиционно силен.  Цената на имот в сграда, която все още е „груб строеж”, е около 700-800 евро.

Кючук Париж

Кварталът остава с най-изгодни цени. Брокерите посочват, че причина за това е лошата инфраструктура в района, отдалечеността от индустриалните зони и университетите. Цените на имотите са около 480-500 евро кв.м.

Тракия

В района също има голямо търсене, като имотите са над 500 евро кв. м.

Изгрев

Кварталът остава с най-малко търсене и най-ниски цени.

Строителството под тепетата също бележи значителен подем през последната година. Според брокери финансовата криза е отсяла инвеститорите и са останали само сигурните. Като по-голямата част от тях ползват строителни компании само за построяването на сградата.

Експерти прогнозират, че за в бъдеще градът ще се разширява само на запад и на юг, тъй като останалите зони са икономически. Което означава, че следващият прилив на строителство ще бъде в Смирненски и Кючук Париж.

Олга Даскалова; TrafficNewS.bg