Осезаема, макар и временна промяна, предстои в метеорологичните условия в средата на новата седмица - валежи, гръмотевични бури и понижение на температурите.

Преди това - в широки граници са минималните температури тази сутрин и малко по-високи от вчера - от 12° в Добрич и Казанлък и 15° в София и Шумен до 22° в Свищов и 23ׄ° в Оряхово.

Още малко ще се повишат и максималните температури днес - ще са от 32° до 37°, в София около 32°, по-ниски по Черноморието - около и малко под 30°. Ще се задържи слънчево, в комбинация със слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-югоизток.

През нощта ще бъде безоблачно и почти тихо. През деня в източната половина на страната ще духа слаб югоизточен вятър. С още около градус ще се повишат температурите спрямо днес и максималните в повечето райони, с изключение на морския бряг, ще са между 33° и 38°, в София около 33°.

Ще се задържи слънчево, след обяд с развитие на купеста облачност, но само на изолирани места в планините ще превали.

Слънчево ще бъде по Черноморието, с повече облаци в сутрешните часове. Ще духа слаб югоизточен вятър. Максималните температури ще са между 28° и 31°. Температурата на морската вода е 25°-26°. Вълнението на морето ще отслабне още до 1-2 бала.

В планините също ще преобладава слънчево време, след обяд с купеста облачност, но само на изолирани места в западните райони ще превали. Ще духа слаб, по високите части умерен вятър с посока от север. Температурите в курортите ще са от 21° на Алеко до 31° в Банско.

Още във вторник ще започне понижение на температурите, което ще продължи до четвъртък и ще настъпи в комбинация с валежи, гръмотевични бури и повишена вероятност за градушки - във вторник след обяд в Западна и Централна България, в сряда в цялата страна, а в четвъртък в южните и източните райони. Бързо затопляне и слънчево време се очаква отново в петък.