Шофирането за книжка включва и изпит на полигон, и извън града. Това вече влезе в проектозакона за водачите на моторни превозни средства, който е публикуван за обществено обсъждане. Пуснат за обществено обсъждане е и проектозаконът за движение по пътищата, пише 24 часа.

Все още се работи Закона за пътните превозни средства. Обучението на полигон и изпита ще бъдат задължителни. Общините са обещали да предоставят площадки. Първоначално на него ще се учи паркиране и поведение на пътя. Намеренията на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" е на по-късен етап учебната площадка да се развива и на нея да се учи екстремно шофиране - при заледен път, дъжд и сняг, какво и симулиране на рискови ситуации, каза Дамян Войновски, зам.-шеф на агенцията.

Другата голяма новост е, че освен листовки при теоретичния изпит, ще се въвеждат и интерактивни клипове, за да се тестват уменията на кандидатите да оценяват ситуациите на пътя. Разрешителният режим за откриване на автошколи се премахва и се въвежда регистрационен. В проекта се предвижда възможност практическият изпит да се провежда и с коли на автомобилната администрация, а не само с учебни автомобили на учебните центрове. Така, ако ведомството намери финансиране да си купи коли, то изпитите ще се провеждат с техните.

В закона не е записано, че маршрутите за кормуването при изпит се определят в деня на изпита от системата. Това ще влезе в наредба. Там ще бъде записано и колко листовки ще отпаднат при теоретичния изпит, за да се вкара решаване на видеоклипове. Друга новост е отпадане на изискването категория D, за управление на автобуси, да се придобива само след като шофьорът има категория С - за камиони. Това се прави, за да се облекчи наемането на шофьори за автобусния транспорт. Отпада категорията и книжката за управление на трактор. Бъдещият тракторист трябва да има книжка за категория B, а тази за трактора му се издава, както е и сега, от земеделското министерство след обучение. В закона влиза, досега беше в наредба, изискването резултатите от изпита да се пазят 50 години.