Продължава тригодишната образователна програма на община Пловдив за възстановяване и ревитализация на дворовете на детските градини в града. До момента има реализирани 44 нови проекта за близо 175 хиляди лева, отделени от общинския бюджет, с които са направени основни ремонти на дворовите пространства на детските заведения, заяви зам.-кметът по образование Стефан Стоянов. Частично реализираните проекти са финансирани и със средства от самите детски градини. С проекта тази година ще бъде финализиран ремонта на над 180 нови площадки. В рамките на 4 години за тях са инвестирани малко над 600 хиляди лева от общинския бюджет.

"Това е една от успешните програми, които успя да промени трайно дворовете на детските градини в Пловдив. Вече над 60% от площадките са с обновен и различен вид", коментира Стоянов.

Детска градина "Кремена" в Тракия е една от най-добрите детски градини с изключително добри иновации, много добър подход към децата и към учебния процес. Детското заведение се смята за една от градините, които не се страхува да въвежда нови неща и да работи активно с родителите. В по-големите групи, например децата вече има възможност да избират дали да спят на обяд, което е един важен етап от съзряването на децата и възможността сами да правят своя избор.

От 4 години детската градина се възползва максимално от финансирането за реновиране на дворното пространство. Всички площадки са направени. Всяка година тук се изграждат по две площадки и в момента те вече са 7 на брой. Предстои през тази година да бъде изграден един нов и модерен спортен комплекс, да се реновира спортното игрище, което е до двора на градината. Ще бъде изграден и фитнес за деца - комбинирано детско съоръжение, което ще може да се изпозлва и от филиала на детската градина, и от централната сграда. Освен това ще бъдат направени и две площадки на територията на филиала.

Новото, което днес беше открито е нова детска площадка с всички съоръжения за безопасност, както и игрище за бадминтон, както и обучителна площадка за безопасност на движението при децата. Новите придобивки са на стойност около 20 000 лева, заяви кметът на ЦД "Кремена" Борислава Вичева.