Над 2,5 милиона българи, които имат бонови книжки от масовата приватизация, не са се разпореждали с тях повече от 20 години.

През 1996 г. на всеки пълнолетен български гражданин се полагаха по 25 000 бона, които бяха раздадени като бонови книжки, с които да участват в приватизирането на държавни компании.

Интересът към боновите книжки бе подновен наскоро, след като финансовото министерство обяви концепция за събуждане на т.нар. спящи акции.

Ако притежавате инвестиционните бонове от "втората вълна" на масовата приватизация и не сте ги използвали за закупуване на акции, трябва да знаете, че валидността им изтече на 30 юни 2005 г. Това означава, че собствениците им не могат да ги продават или използват за закупуване на акции.

Най-бърза, точна и пълна информация за акциите, закупени с бонове, се получава чрез инвестиционен посредник.

Данните за всяка бонова книжка пък се съхраняват електронно в Централния депозитар. Това означава, че дори документите да са били изгубени от притежателя им, има начин за проверка къде са вложени, за да може той или наследниците му да вземат решение как да се разпоредят с тях.

Таксата за справката е 24 лв., отнема от 24 до 48 часа.

Централният депозитар и Националната агенция за приходите пуснаха електронна услуга - проверка за притежаване на акции с ЕГН и ПИК - персоналния идентификационен код, който се издава от данъчните. Така всички желаещи ще могат да проверят дали притежават, или не акции от предприятия, придобити по време на масовата приватизация. Справката дава информация за собствеността върху финансови инструменти като акции, облигации и дялове, в кое дружество са активите и допълнителни данни. 

Какво може да покаже проверката?

Първият вариант е съответният собственик да се окаже притежател на акции в дружества, които се търгуват и в момента на фондовата борса. В този случай той има две опции. Едната е да продаде своите акции веднага, тъй като книжата имат пазарна цена. Това става отново със съдействието на инвестиционен посредник, тъй като физически лица не могат да търгуват на фондовата борса. Банките също изпълняват функции на инвестиционен посредник.

Посредникът ще направи проверка за актуалните цени и ще отправи оферта. Ако собственикът не е доволен от цената, ще му бъде предложено да направи поръчка към посредника за продажба на акциите на по-висока цена. Поръчката ще задължи посредника да следи дали и кога тя ще бъде достигната и ще направи продажбата в зададените от клиента му параметри.

За услугата се заплаща комисиона, която варира в зависимост от продадения пакет и от цената, на която е изтъргуван.
Вторият вариант пред притежателите на бонови книжки е те да се окажат акционери в компании, които вече не се предлагат на борсата. В този случай осребряването на боновете също е възможно, но чрез извънборсови сделки, които са по-трудни, защото се извършват само ако към тези акции някой прояви интерес, пише "24 часа".

В случай че притежателят на бонова книжка реши да задържи дяловете си в дадена компания, той автоматично придобива правата на акционер. Което означава, че те му дават право да участва чрез общите събрания в управлението им, както и ако се разпределят дивиденти, да ги получава. В този случай трябва да се свърже със съответното дружество. Контактите могат да се намерят на сайта му или в регистрите на Комисията за финансов надзор. От компанията са длъжни да дадат информация имате ли дивиденти, в какъв размер са и как да ги получите. Давностният срок за получаването на дивиденти е пет години.