Жители на село Труд са изпратили петиция до Европейския парламент във връзка с постоянните разливи от централата за производство на енергия от биомаса. Припомняме, че местните организираха серия от протестни шествия и многократно сигнализираха, че в много от нивите им има разсипани биоотпадъци. Казусът стигна и до Пловдивския административен съд, след като инициаторите на протестите обжалваха решение на РИОСВ, според което не е необходима екологична оценка за разширяване на предприятието. Жалбата им обаче бе отхвърлена. 

Подписката вече е била разгледана от Комисията по петиции към Европейския парламент. Подателката Галина Тошева е получила обратна връзка от настоящия председател Сесилия Викстрьом. В писмото се съобщава, че комисията е отправила запитване към Европейската комисия за провеждане на предварително разследване на всички аспекти от проблема. Въпросите, повдигнати от местните, ще бъдат отнесени и до Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните към Парламента. 

Отговорът на Комисията по петиции бе разпространен в социалните мрежи от председателя на ДСБ - Пловдив Йордан Иванов.

"След почти година усилие на хората от община Марица, Станимир Тончев, Галина Тошева, Борислав Белчинов и всички местни активист, КОМИСИЯТА ПО ПЕТИЦИИ КЪМ European Parliament СЧЕТЕ ОФИЦИАЛНО ПЕТИЦИЯТА ЗА ДОПУСТИМА. От тук насетне започва кошмарът за всички от РИОСВ, РЗИ, община, БАБХ, МОСВ и други компетентни", написа той.

"Щом кмета на Труд, кмета на Марица, шефът на РИОСВ, шефът на РЗИ, шефът на БАБХ, министър на земеделието, министър на МОСВ, министърът на здравеопазването, омбудсмана и премиерът спят, европейските институции са на ход! С цялата си необходимост от реформи, европейските институции в случая се оказват пристан на правосъдие и върховенство на правилата. Да, от това ги е страх всички, които искат да безчинстват по места и да тровят бъдещето на нашите деца. Благодарности на Светослав Малинов за положените усилия в предния мандат, за да може петицията да бъде подкрепена. От Юли месец топката я поема Радан Кънев. Припомням, че Радан бе адвокат pro bono по дело за разширяване капацитета на същата тази централа", допълни Иванов.