Български месари точат ножове за световното първенство по транжиране, което ще се проведе в американския град Сакраменто, Калифорния. За САЩ ще заминат победителите в нациналния конкурс „Майстор месар”. Той ще се проведе на 11 и 12 октомври в Сливен, съобщиха от Асоциацията на месопреработвателите в България /АМБ/, която е организатор на събитието.
Най-добрите обезкоствачи/транжори и кулинари у нас ще премерят сили в най-бързото и качествено обезкостяване на различни видове меса – свинско, пилешко, агнешко, телешко. А победителите ще сформират националния отбор за участието в Сакраменто.
Всеки кандидат за участие в конкурса трябва да има поне три години професионален стаж. Ще бъдат оценявани бързината и умението да се справи с повече от един вид месо, както и приготвянето на различни специалитети, обясни Светла Чамова, която е изпълнителен директор на Асоциацията.
Освен майсторство с ножа, участниците ще трябва да демонстррат умения в приготвянето на наденица, кюфте и други кулинарни продукти по своя рецепта. Бонус ще е използването на тайни съставки и подправки. От нераздробено месо пък ще трябва да приготвят аламинут, заготовка или полуфабрикат, пак по своя рецепта.
Заявки за участие в състезанието се приемат до 20 септември на електронната поща на АМБ.
Конкурсът „Майстор месар” ще се проведе в рамките на Националното изложение по животновъдство, с подкрепата на министерството на земеделието, храните и горите.
През миналата година българският отбор по транжиране на месо се нареди сред най-добрите майстори на ножа на световното първенство в Белфаст, а бългaринът Aнгeл Нaйдeнoв грaбнa купaтa "Нaй-дoбър oбeзкocтвaч в cвeтa".