Надяваме се на съдействие от изпълнителната власт за неуредения въпрос със склада за машините за гласуване. Това заяви в ефира на БНТ заместник-председателят и говорител на Централната избирателна комисия Росица Матева. 

„На 31 юли изтече договорът за наем на склада, в който се съхраняват машините. Проведени бяха няколко разговора, среща в Министерския съвет, включително с представителя на наемодателя. Той даде срок до 30 септември да бъде уреден въпросът. Днес получихме писмо, че още не е уреден въпросът с наема на помещението и той, след 30 септември, ще откаже да изпълнява дейностите вътре в склада. Машините ще бъдат в склада, но няма да можем да ги предоставим за започване на работата по тях“, обясни Матева. 

„ЦИК определи за изпълнител фирмата, която подаде единствена оферта. Преди да дойда видях, че изпълнителният директор е в ЦИК за подписване на договора, днес бяха представени всички необходими документи. Може вече да е подписан договорът“, посочи тя. 

Тя отново подчерта, че върху членове на комисията не е оказван натиск. „Не мога да кажа, че има политически натиск. Нито един от колегите не е казвал, че му е оказвано влияние. Натиск има от общественото очакване“, коментира Матева. 

„По-различно е това, че някои от политическите субекти, които участват в изборите, имаха вътрешнопартийни проблеми, които малко или много се пренесоха и върху работата на комисията“, коментира тя. 

„Почти приключиха консултациите при кметовете на общини за съставите на секционни избирателни комисии. До момента имаме постъпили няколко жалби. ЦИК се произнася по тях с решения“, съобщи още говорителят на ЦИК.