Пловдивският митрополит Николай отслужи тържествената литургия на Ивановден в Хасковския катедрален храм „Успение на Света Богородица“. Имаше служба и за обновлението на храма. 180-годишната църква е вече изцяло ремонтирана и отворена за миряните. След няколкогодишно прекъсване, традицията Негово високопреосвещенство Николай да отслужва Ивановденската празнична Света литургия в Хасково отново беше възобновена днес.

Дядо Николай беше посрещнат тази сутрин пред храма от кмета Добри Беливанов, областния управител на Хасково Станислав Дечев и председателя на Общинския съвет Таня Захариева, пише haskovo.net. Те целунаха ръка на божият човек и си пожелаха здраве. Една от първите, които поздравиха Митрополита беше и баба Иванка, която почерпи за имения си ден и за здравето на новородения си праправнук.

В блестящата църква дядо Николай очакваха и много миряни. В днешния празничен ден Пловдивският митрополит извърши и ръкополагане в дяконски сан на Николай и Георги.

На днешният ден църквата почита Св. Йоан Кръстител. Светецът предрича идването на сина Божи на земята и подготвя неговия път с проповедите си. Според народните поверия Йоан Кръстител е покровител на кумството и побратимите. На този ден ергените къпят момите, къпят се и младите мъже и именниците. На Ивановден приключва и пълният цикъл на обичая Коледуване.

Според традициите на Ивановден кумците гостуват у кумовете си. Те носят кравай, месо, и вино. В Хасковска община празнуват имен ден 3550 души, а наздравица в областния град ще вдигнат 30101 именици.

СНИМКА: haskovo.info