Мирослав Рашков ще изпълнява длъжността главен секретар на МВР. Досега той беше директор на Главна дирекция „Национална полиция”. Това стана ясно на брифинг на вътрешния министър Атанас Илков.

Рашков ще ръководи МВР на оперативно ниво по време на предизборната кампания и изборите на 27 октомври, уточни още силовият министър.

Настоящият зам.-главен секретар на МВР, който изпълняваше функциите на главен секретар на МВР, Димитър Кангалджиев продължава е в болнични, поясни Илков.

Илков обяви още, че от днес МВР започва специализирана полицейска операция за осигуряване на спокоен и сигурен изборен процес. 

Специализираната операция ще е на територията на цялата страна. Областните дирекции ще бъдат подсилени от Жандармерията, обясни Илков.

От днес е открита линията за подаване на сигнали за купуването и продаването на гласове и нарушаване на изборния кодекс. Тя е денонощна линия.

Географска информационна система, която беше ползвана при последните избори, ще работи и за тези. Всеки сигнал, който постъпва в МВР, се въвежда веднага в тази система и се следи до приключването на проверката.