Най-добрият вариант е да имаме упарвляваща коалциия, която да приеме нов бюджет адаптиран към политиките, които да следва. Ако не бъде съставена управляваща коалция ще чуем гласове, че служебното првителство тябва да внесе бюджет и парламнта да го приеме. Това ще бъде една от най-големите грешки. Това заяви финанситът Милен Велчев пред bTV.

В навечерието на избори, политиците ще станат много щедри и ще раздават неблагоразумно пари за щяло и нещяло. Последиците за държавата ни ще бъдат фатални, смята той.

По думите му страната ни може да оцелее със тазгодишния бюджет.

Ако има решение за увеличение на пенсиите или социалните помощи те могат да бъдат изразходвани от правителство. Няма да има парламент, но правителството е длъжно да се съобрази с параметрите на бюджета и да ги увеличи. В случай, че има нужда от нови разходи те могат да бъдат направени към тазгодишния бюджет, посочи Велчев.

Финансистът коментира и влизането на България в Еврозоната.

Представете си България като една малка лодка закачена за големия кораб Еврозоната. Тази верига, с която е закачена се нарича Валутен борд. Досега от 25 години се движим на буксир след кораба на Еврозоната. Не сме преживявали сериозна бура, с изключение на финансовата криза от 2009 г., но не сме преживявали това, което предсти следващата година - рецесия, недостиг на финансови средства. Световните банки започват да вдигат лихвите и това ще донесе недостиг на финансови средства. Ако тази верига бъде прекъсната представете си какво ще се случи с България. Сега е най-удобният момент да се качим на кораба, добави още Милен Велчев.