Мъжът, който пострада вчера при инцидент в НБУ вече диша самостоятелно, но реанимационните грижи за него продължават. Вчера той претърпя тежка, сложна и продължителна операция, съобщават от „Пирогов”.

Мъжът пострада след като част от покрива на аулата на Нов български университет рухна върху него, заедно с фотоволтаиците.

След инцидента столичният кмет Васил Терзиев разпореди проверки на всички учебни сгради с фотоволтаици в София. Продължава и разследването на причините за срутването на покрива, предаде Нова телевизия.

До момента е констатирано единствено, че самите соларни панели не са били закрепени с болтове за покрива, а с допълнителна тежест.

От Столична община съобщиха, че оттук насетне университетът трябва организира разчистването на отломките, след което обследване трябва да покаже причините за срутването.

„Мъжът беше в средата на срутения покрив, затиснат от панели. Това, което видяхме вътре беше, че само стълбищната площадка беше горе-долу некомпроментирана. Останалата част от покрива беше паднал. Видяхме долу на места подпори, които най-вероятно бяха тръгнали да слагат, за да обезопасят и да затворят покрива. Най-вероятно инцидентът е станал вследствие на човешка грешка и небрежност. Таванът е тежък, но и нетолкова плътен - около 10 см. е самата плоча. В момента не е безопасно да се влиза, след като се разчисти теренът и се направят експертизи, ще се види от конструктори”, коментира директорът на дирекция „Аварийна помощ и превенция” в Столична община.

Сградата на аулата ще бъде изградена наново. „Нов български университет изказва дълбоката си благодарност за бързата реакция, проявената съпричастност и професионализма към екипите на МВР, Пожарна и аварийна безопасност, Спешна помощ, Столична община, участвали в спасителната операция и осигуряващи безопасността на хората на територията на университета, към служителите на университета, оказали съдействие на екипите, както и на пожарникаря, довел личното си куче, обучено да търси пострадали”, се казва в изявление на университета.