Чудите се от къде е пуловерът на Поло, купен от бутик в центъра, или коженото яке на английски дизайнер, поръчанo от онлайн магазин? Не вярвайте на всичко, което ви кажат. Може да се окаже, че скъпата дреха за по 200 или 300 лева всъщност преди време е носена от някой друг. 

Едни от най-големите магазини за дрехи втора употреба всъщност се превръщат в източник на маркови дрехи, и то за суми между 15 и 20 лева. След изпиране и добавяне на етикети, стоката става като чисто нова, а печалбата на находчивите търговци е от близо 1000%.

Всеки последен петък на месеца един от тези магазини в Пловдив прилича на обект за играчки по Коледа. Хора чакат още от тъмни зори, за да са първи на вратите. Спят в превозните си средства на паркингите. Час преди магазина да отвори, опашката надминава 20 души.

Щом вратите се плъзнат, настава хаос, вдигат се скандали, а дори се е стигало и до бой. Всеки бърза да заграби най-хубавото и най-запазеното, като за тази цел е готов дори на разправии. Имало е случай, в който жена е била изблъскана още на вратата и паднала на пода. Ситуацията, наподобяваща американския вариант на „черен петък”, важи с пълна сила в обекта, който е един от най-големите в града под тепетата за дрехи втора употреба.

Наш репортер установи, че клиентите са предимно от други населени места. Семейство от Варна е засечено още в 3 часа през нощта, а колата им – ван, е паркирана на стратегическото място най-отпред.

Така тези хора още с отваряне на обекта се пръсват измежду щендерите. Отбелязваме, че под семейство имаме предвид 10 човека, всеки с определена по-рано роля.

Варненците събират каквото им видят очите – от детски дрехи до работническо облекло. Камарите са слагат в дълбоките пазарски колички. Граби се наред, без дори да се гледа.

След спринта семейството се чака на сборния пункт – някой ъгъл в магазина, далеч от погледите на пазаруващи и персонал. Там започва сортирането на всичко заграбено. Следи се само за дрехи на известни марки – Том Тейлър, Поло, Ралф Лорън, Бенетон и други. Годната стока се тъпче в черни чували, а останалата се оставя буквално на земята захвърлена.

Така за 300-400 лева стока, търговците са заредили бутиците си. Наш репортер научи, че въпросните дами и господа са редовни клиенти на „секънд хенда”. Те сами са споделяли, че препродават стоката в магазини. И те не са единствени.

Дори пловдивски магазин се снабдява от магазина втора употреба. Редовни клиенти на въпросния обект разказаха, че управата на бутика е забелязвана да си тръгва с чували от „секънд хенда”. А дрехите са виждани да висят по закачалките на лъскавата витрина. Цената, разбира се, не е 28 лева, колкото е килограм дрехи, а в пъти повече.

Мнозина са и находчивите търговци, предлагащи дрехите в големите платформи за продажби на ненужни стоки в интернет пространството. И в сайтовете цената е над тази, за която е купена дрехата, особено ако е на известна марка.

Най-бързо детските дрехи изчезват от стелажите на магазините за дрехи втора употреба. Причината – износват се по-малко и по-лесно се котират на пазара.

Две дами пък са редовните клиентки, които обират всички кожени якета. Жените окупират пробните и започват да разглеждат връхните дрехи. Мерят ги и ако нямат забележки, дрехите се прибират в торбите. След което се пускат в сайтове или страници във Фейсбук за чисто нови и се препродават.

Знаете ли колко струва един ски екип? Цените започват от 800-900 лева и могат да достигнат и до 3 бона. Не и в магазина втора употреба. А екипите под наем в планинските ни курорти? Дали са купени чисто нови? Може – от магазина втора употреба.

Всеки последен петък на месеца в търговския обект се забелязва двойка, подбиращи най-доброто от щендера за спортни екипи. Някои са дори с етикетите, което още повече улеснява продажбата им. Каква е цената – 28 лева за килограм.

Примери много, стока много. Едно обаче прави впечатление. Масовият клиент е на средна възраст, предимно жени и най-странното – нито един не е от ромски произход.

За финал можем само да ви посъветваме, не вярвайте на думите „една бройка е, но все пак е марка” или „директно от Италия ни е доставена”. Може да се окажете в плен на тарикат-търговец.