"Топлофикация София" води хиляди дела за задължения от стотинки, под 10 лева. Това каза омбудсманът Мая Манолова пред БНТ. Тя обвини столичното дружество, че се държи като юридическа кантора и ДАНС едновременно, но за сметка на абонатите си.

"Трета година се развива съдебната сага между мен и "Топлофикация София". Зададохме въпроса колко са събраните от юристконсулти пари от столичани и за какво са похарчени", добави още тя.

През 2016 г. Манолова  е поискала такава информация от изпълнителния директор на дружеството за събраните пари през 2015 г. В този период "Топлофикация" завежда над 21 000 дела срещи клиенти, по които събира по 300 и 350 лв. за юрисонсултски услуги. Сумата, по наши сметки, е между 10 и 15 млн. лв., каза националният омбудсман. В този период дружеството е платило суми на адвокатски кантори в размер на няколко милиона лева.

Мая Манолова отбеляза, че това общинско дружество трябва прозрачно и публично да дава информация за всяка похарчена стотинка, а не да крие 15 млн. лв. В същото време заплатите на юристите са вкарани в цените на "Топлофикация", одобрени от КЕВР.

"За "удоволствието" да бъдат осъдени свръх дължимото за топлинна енергия, гражданите плащаха два пъти - веднъж заплатата на юристите през цената на парното и втори път - по всяко заведено срещу тях дело 300+350 лв.", каза още Манолова.
Омбудсманът припомни, че тогава са разобличили "Топлофикация", че води дела срещу свои клиенти за стотинки, за левчета, за под 10 лв., с една единствена цел - да прибере допълнителните суми от юрисконсултски възнаграждения.

"Всъщност тогава заподозрях "Топлофикация", че работи като една добре печеливша юридическа кантора, защото приходите ѝ от юридически услуги бяха в размер на милиони левове.

Сега, предвид мълчанието на ръководството и секретността на тази информация, смятам че дружеството работи като една секретна служба, която може да се конкутира с ДАНС и с разузнаването, защото 3 години да не даваш информация, да имаш указания от съда, осъждания...", възмути се омбудсманът.

Според нея въпросът е принципен: следва ли "Топлофикация" да дава информация на столичани за своите действия, за своите разходи, как харчи техните пари. Според ръководството на дружеството, "Топлофикация" не дължи такава информация, което само по себе си е скандално, коментира Манолова.

 "Дружество, което е собственост на милион и половина столичани, се смята за недосегаемо, за такова над закона, което не трябва да изпълнява съдебни разпореждания", каза още омбудсманът.

По думите й над "Топлофикация София" има чадър не само от Столичната община, но и от всички институции.