Евтини портокали по около 50 ст. килото заливат пазара. Плодовете са много различни по цвят и големина, вкарани са в големи бокс палети без претенции за качеството и затова цените им са толкова ниски, разказват търговци, съобщава "Преса".

Те допълват, че според евростандартите тази стока е предназначена за преработка. У нас обаче е пусната за директна консумация. Плодовете най-често влизат от Гърция, но има подозрения, че всъщност идват от Северна Африка. Там ги обират зелени, за да издържат по-дълго време. На наша територия ги складират и затоплят при 28 градуса, за да доузреят. 

След това ги намазват с боя, за да станат приблизително еднакви на цвят, сушат ги и ги лакират. "Учуден съм, защото подобна практика за доузряване се прилага основно при бананите. Ако получа сигнал къде точно се извършва манипулацията, веднага ще изпратя проверка", каза пред изданието проф. Пламен Моллов - шеф на Българската агенция по безопасност на храните.

TrafficNews.bg