"Тази година Гергьовските чевермета в Паталеница са семейно събитие - малко, но от сърце. Честит празник! Бъдете здрави, именяци" - това написаха във фейсбук страницата на Паталеница - Баткун, като не пропуснаха да поздравят всички, които празнуват днес.

Въпреки пандемията от коронавируса, традицията в селото остана и на днешния празник местните майстори отново пекоха агнета на чеверме, но този път жаравата не беше както преди на улицата, а в по дворовете. 

Цели родове се събраха да отбележат Гергьовден, тъй като почти всеки трети мъж в Паталеница носи победоносното име Георги. 

До момента, COVID-19 не върлува в селото, а местните се надяват и в бъдеще да няма заразени. 

В Паталеница от пет столетия съществува обичай, свързан с приготвянето на гергьовското агне. Това е единственото място у нас, където масово на открито и едновременно се въртят десетки гергьовденски чевермета. Всяка година се изпичат по 70 до 100 агнета.

Преди да бъде изпечено, агнето задължително се опява в църква, след това се пече в трапове, които се изкопават ден преди празника. Денят 6 май започва за местните рано сутринта. Агнетата се разполагат на чевермето малко след 6 часа и се печат до ранния следобед.

От време-навреме "майсторите" го „пляскат” с клонки от плодно дръвче, за да е по-сочно месото. Някои го обливат с бира или вино – мезето и пиенето да са на едно… Въртенето е непрекъснато, а с всеки час агнето се сваля все по-близо до горящата жарава.

През цялото това време се пийва ракийка, похапва се салатка, пеят се песни, разказват се вицове; има музика, даже и певици. Много от чакащите тропкат и хорце, та месцето да става все по-вкусно…

Паталеница е едно от бързо развиващите се села в Пазарджишка община, което от няколко години е привлекателен туристически център заради богата си история. 

Снимки: Фейсбук