Майка от Пловдив е завела дело в Административния съд срещу заповед на Дирекция „Социално подпомагане”, отдел „Закрила на детето” , за настаняване на 14-годишната й дъщеря в Кризисен център, съобщава Монитор. Чрез адвоката си Елена Иванова, Иванка Димитрова смята да се бори до край за детето си и е на мнение, че в момента животът и здравето на момиченцето са застрашени.

„Дъщеря ми Дарина е с диабет и на инжекции с инсулин. Социалните ми я отнеха с полиция и я закараха в Кризисен център в Пещера, където няма постоянно лекар. Детето има много високи нива на кръвната захар, които достигат до 30-31 единици. В центъра ми казаха, че ако се влоши, можели само да я напръскат с водичка. Кой ще носи отговорност, ако с детето ми стане нещо?”, пита през сълзи Иванка Димитрова от Пловдив.

С решение на социалните в Пловдив дъщеря й Дарина е била изведена на 5 април 2017г. от дома си и на следващия ден е настанена в Кризисен център в Пещера. Причината била, че майката не полагала грижи за детето, което не ходело редовно на училище, не било водено на лекар и нямало хранителен режим, считат социалните. В същото време обаче от Кризисния център в Пещера са категорични, че нямат медицинската компетентност да се грижат за момичето.

Декларация на социален сътрудник в Кризисния център в Пещера

На 29 март 2017г. случаят е бил разглеждан в Дирекция „Социално подпомагане”, отдел „Закрила на детето” в Пещера. Те са отказали настаняване на детето в Кризисния център на база здравословното му състояние и са върнали становището си писмено до отдел „Закрила на детето” в Пловдив. Въпреки този отказ на дирекцията в Пещера, Дарина е била настанена в Кризисния център”, каза шефът на фонд ИГА Димитър Русинов. Именно неправителствената организация предоставя социалните услуги в Кризисния център в град Пещера.

По думите на Русинов в центъра за Дарина е изготвено специално диетично меню, а под надзора на служителите там детето си слага три пъти на ден инжекции с инсулин. Негова проверка установила, че в Пещера и в цялата пазарджишка област нямат педиатър със специалност „Ендокринология”, който да следи състоянието на детето.

В Кризисния център имат граждански договор с лекар, която по специалност е венеролог. Тя е прегледала Дарина при постъпването й и е записала, че състоянието на детето е зле и трябва да се наблюдава постоянно.

„Записала е, че момичето има нужда от детски ендокринолог, който постоянно да я наблюдава. Изпратили сме веднага информация, че при нашите условия в Пещера нямаме възможности и че отдел „Закрила на детето” трябва да вземе отношение. Имаме писмо”, казва още Русинов.

Дарина преживяла изключително зле раздялата преди години на родителите си. Заради това, а и заради пубертета, започнала да мисли, че „всички я мразят”. Отказвала да ходи редовно на училище, пропушила и се събрала в компания с пълнолетни младежи. Направила дори опит да си реже вените, защото мислела, че е отхвърлена от всички.

Отчаяната майка опитвала със скъпи подаръци и много разговори да „върне” дъщеря си, но не успявала да се справи сама. Този февруари дъщеря й събрала в дома на майката компанията си. На масата в хола пред младежите, които пушели, имало бутилка с бира. Настанал скандал и Иванка отново отишла при социалните. Оплакала се и социална служителка я накарала да напише заявление, че иска дъщеря й да бъде настанена в дом.

„Тя ми диктуваше какво да пиша, а аз бях толкова притеснена, че я послушах. Това стана на 20 февруари т.г. Три дни по-късно, а с мен беше и самата Дарина, отидохме да изтегля това заявление. Но социалната работничка отказа, не можело да го изтегля и ме отпрати”, плаче майката.

Според адвоката на Иванка – Елена Иванова, отказът на социалната служителка да анулира заявлението е било в нарушение на закона.

След извеждането на Дарина от дома й, майката не знаела накъде са откарали дъщеря й. Наела адвокат и разбрала, че от 6 април т.г. детето й е в Кризисен център в Пещера. Тепърва ще става ясно кой е крив и кой е прав в спора за Дарина, но е факт, че в момента има съмнения дали здравето и животът на детето са защитени по най-адекватния и смислен начин. Агенция Монитор ще продължи да следи случая „Дарина”. 

Социалните: „Детето се чувства добре в Кризисния център”

Отдел “Закрила на детето” (ОЗД) в дирекция “Социално подпомагане” (ДСП) – Пловдив работи по случая на детето от 2014 година. Предвид изведени рискове за детето,  свързани основно с взаимоотношенията в семейството и поведението на детето, родителите  са  консултирани  относно  предоставяните  социални  услуги  в  гр. Пловдив. След подадено заявление от майката е издадено направление към Център за социална рехабилитация и интеграция за деца от рискови групи за индивидуално и фамилно консултиране.

След раздялата на родителите си през август 2014 г., момичето е отишло да живее при майка си и сестра си в Пловдив. Поради упражнявано насилие, на 23.04.2015 г. е издадена заповед за незабавна защита по ЗЗДН, която задължава бащата да се въздържа от домашно насилие спрямо майката и забранява да доближава жилището и работното място на майката, както и училищата на децата. Във връзка с проблемното поведение на дъщеря си и невъзможността да се справи, на 20.02.2017 г. майката е депозирала заявление в ДСП – Пловдив за настаняване на детето в Кризисен център.

Със Заповед от 04.04.2017 г. на Директора на ДСП - Пловдив детето е настанено в Кризисен център - гр. Пещера. Във връзка със здравословното състояние, на 06.04.2017 г. момичето е прегледано от лекаря на Кризисния център, избран е личен лекар. Майката е предоставила копие на протокол за проследяване на лекарствата, заплащани от НЗОК/РЗОК, с който се отпуска инсулина на детето. Към момента детето разполага с необходимия й инсулин. Доставчикът на храна за Кризисния център е информиран за специфичния хранителен режим на детето и е отправена молба за изготвяне на меню, съобразено с индивидуалните му нужди.Към момента детето се е адаптирало добре към установения режим в социалната услуга, спокойно е. Записана е за редовна ученичка в 7-ми клас в гр. Пещера. Момичето има мотивация за учене. Поддържа добри взаимоотношения със съучениците си и децата в Кризисния център, се казва в отговора на социалните. 

Заповедта за настаняване на 14-годишната Дарина в институция

Снимки: Ели Крумова