Месеците октомври и ноември са най-подходящи за поставяне на противогрипна ваксина. Хубавото е, че има голям интерес от хора на 65- и над 65-годишна възраст. Това каза пред БТВ общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

Според нея тази ваксина работи добре, въпреки че на моменти у нас думата ваксина има не винаги положително значение особено от наслоеното мнение след 3 години ковид. Ваксина против грип има и за деца, приема се през носа - не се бодат.

"Вече имаме по-добра здравна култура и взимаме мерки за здравето си. Макар и не много, но се поставят ваксини срещу стрептококи, рак на маточната шийка, на пениса, на ануса, ефективни са и медицината го доказва.

Тези, които се срещат с много хора, трябва да се ваксинират, защото понасят по-голям вирусен товар.

Сега е времето да подобрим храната, спортуването, почивката, движението, закаляването, да проветряваме често. проветряване, почивката, движението, закаляването - така ще управляваме имунната си защита.

Препоръчително е да влизаме с маска в аптеката или в поликлиниката, особено ако имаме респираторни симптоми. Грипът започва внезапно, при ковид върви бавно постепенно. Трябва да се направи тест", съветва д-р Николова.