От Комисията за защита на потребителите с предупреждение към хотелиерите и търговците по време на празниците.

На първо място е изключително важно предоставящите туристически услуги за настаняване.да имат удостоверението за категоризация на мястото за настаняване поставено на видно място, така че да бъде лесно достъпно и видимо за техните гости. Това не само ще осигури прозрачност, но и ще покаже, че спазвате законовите изисквания, посочват от КЗП.

Напомняме, че е недопустимо да въвеждате потребителите в заблуждение относно вида и категорията на мястото за настаняване. Пример за това е, ако представяте обекта си като хотел, докато той е категоризиран като къща за гости или ако твърдите, че е с по-висока категория, отколкото в действителност е. Такива практики са неприемливи и подлежат на санкции.

Също така не забравяйте, че ценоразписът на предлаганите услуги трябва да бъде поставен на видно място, за да може потребителите лесно да се ориентират в цените и услугите, които предлагате. Прозрачността е ключов елемент за изграждането на доверие с вашите клиенти, напомня Мария Филипова, председател на КЗП. Тя акцентира, че „с настоящото съобщение повишаване на доверието между потребителите и търговците. Спазването на правилата не само ще укрепи уважението на потребителите към вас, но и ще ви защити от евентуални санкции.“

Имайте предвид, че при неспазване на законовите изисквания са предвидени глоби, които ще бъдат налагани с цялата строгост на закона, категорични са от комисията.

От КЗП напомнят още на всички търговци, чиято дейност е обект на проверка, че законът им е вменил задължение да предоставят, при поискване от страна на комисията, на документи, доказателства и становища.

Своевременното им предоставяне е необходимо условие, както за приключване на проверките качествено и в установените срокове, така и за повишаване на доверието и удовлетвореността на потребителите, което следва да е от първостепенно значение за търговците, така както е за комисията.

Филипова напомня, че законът е предвидил сериозни санкции за непредоставяне на изискана от контролния орган информация, които при забава или неглижиране на отправените нареждания за предоставяне на документи, ще продължат да бъдат налагани с цялата им строгост.