Украинският външен министър Дмитро Кулеба посочи, че е дошъл в България, за да благодари на българите и правителството за приемането на украинските бежанци.

„Още от самото начало на руската агресия срещу Украйна България ясно изразява и последователно подкрепя Украйна за Европейския съюз и НАТО. Сигурен съм, че България прави това не заради традиционните ни приятелски отношения, но и защото разбира, че сигурността на Украйна означава и сигурност за България и всички държави на Черно море”, добави Кулеба.

По думите му това, което в момента става в родината му, е изключително важно за бъдещето на региона. „Ние в Украйна се бием не само за нашата безопасност. Ние се борим и за вас. За да може вие никога да не бъдете изправени пред трагедията на руските опити да окажат въздействие във вашата страна. Това е обща кауза”, заяви още той.

„Наясно съм за ролята на Русия в историята на България. Исторически Русия е направила някои неща, които оставят емоции у хората. Но в момента е различна - унищожава, убива, измъчва, изнасилва. Това не е Русия, която заслужава съчувствие и разбиране. Искам всички да разберете това”, категоричен бе той.

С украинския външен министър Дмитро Кулеба обсъдихме продължаващата агресия на Русия в Украйна. За пореден път беше изразена подкрепата ни към украинската държава. Това каза външният министър Теодора Генчовска след срещата с украинския си колега. 

„Това, което е много важно в момента за украинския народ, е да чувства, че цялата демократична общественост подкрепя Украйна. Ние се опитваме максимално да подпомогнем украинския народ. Повече от 91 000 граждани са приети в България. 80 000 от тях вече са получили временна закрила. България продължава да осъществява хуманитарна помощ на страната”, подчерта Генчовска.