Министърът на образованието Красимир Вълчев назначи проверка в Инспектората на МОН, с която да се изяснят взаимните обвинения в натиск и изнудване между висши служители на институцията. Напрежението ескалира по повода скандала "Банов", след който директорът на агенция "Наука за образование и интелигентен растеж" Кирил Гератлиев уличи в изнудване и заплахи експерта Ангел Ангелов, който пък е сочен от културния министър Банов като автор на уличаващия го запис, огласен от депутатката Елена Йончева.

"Преди година получихме информация за свързаност на служителя Ангел Ангелов с консултант и бенефициенти по проекти. Проблемът ескалира в края на миналата година. Получих сигнали както от Гератлиев, така и от Ангелов. Сигналът от Гератлиев беше за заплахи за компрометиране на оперативната програма, а от Ангелов – за упражнен натиск и психически тормоз. Тези сигнали са от януари 2019 г. Назначил съм проверка в Инспектората на МОН, който работи по изясняването на фактите", каза в Пловдив пред TrafficNews Красимир Вълчев.

По думите на Вълчев Гератлиев е уведомил Министерството на вътрешните работи, тъй като проблемът касае конфликт на интереси. Ангел Ангелов беше посочен изрично от Боил Банов като човек, който се опитвал да му оказва натиск чрез заплахи с публикуване на компрометиращи записи. Прокуратурата все още проверява сигнала на Елена Йончева от БСП срещу културния министър. 

"Като министерство ние се въздържаме от предприемането на каквито и да е действия, както и даването на указания към Изпълнителната агенция", каза още министър Вълчев.

Той заяви, че няма конкретни доказателства, че Ангел Ангелов и Иво Костов са злоупотребявали с проекти. Само институции с разследващи функции могат да стигнат в дълбочината на проблема, както и да констатират свързаност, категоричен беше образователният министър.