Започна усилено търсене на козунаци и яйца за Великден. Големите вериги магазини очакват днес изключително голям брой клиенти. Най-голямо търсене на пазара имат яйца, козунаци и агнешко месо. 

Тази година за празника има голямо разнообразие от козунаци, според вкуса дори на най-капризните клиенти. Освен традиционния само със захар козунак, още може да си купим с шоколад, локум и стафиди. Предлагането от страна на търговците е разнообразно. Достатъчно е да задоволи търсенето на всеки клиент.

Празничният тестен сладкиш без пълнеж се продава от 2 до 3 лева, а този с пълнеж като локум, шоколад или стафиди от 3 до 4 лева. 

Много от купувачите избират и бутикови и вносни козунаци, на които цената скача от 4 до 5 лева за 400 грама. За 22 лева за килограм пък можете да се сдобиете с великденски сладкиш от елитните пекарни в центъра на Пловдив. От там може да си купите козунак със стафиди и сушени плодове или с бадеми и черен шоколад. Тази глезотийка ще ви излезе около 15-тина лева за брой.

Увеличи се и търсенето на яйца. Най-голямо е търсенето на белите яйца, тъй като са по-подходящи за боядисване и стават по красиви и искрящи цветовете върху тях. Цената за яйце започва от 25 стотинки и достига до 35 стотинки, като цената се определя от производителя.

Проучване на  TrafficNews.bg  установи, че най-изгодно е да си купим от обикновените жълти яйца, които се продават в картон и са 30 за брой. Цената на един картон е 6 лева или броят на яйцето ще ни струва само 20 стотинки.

Месото, което традиционно трябва да присъства на великденската ни трапеза, е агнешкото. Репортер на TrafficNews.bg направи проверка в няколко пловдивски магазина и установи, че цената на агнешката плешка е 14 лева за килограм.

Цената на марулята или така наречената още зелена салата, варира от 1.20 до 1.50 лева. За разлика от миналата година, когато можеше да си я купим само за 80 стотинки.

Веселина Янакиева, TrafficNews.bg