Днес в 14.30 часа пловдивският Районен съд ще се произнесе по делото срещу бившият кмет на Пазарджик Иван Евстатиев, обвинен в изнасилване на 16 - годишно момиче. Процесът се проведе при закрити врати, макар че всички и близките на жертвата, и роднитите на Евстатиев охотно коментираха подробностите от залата. След 7 месеца съдебно следствие, делото е на финала си, а след няколко часа предстои всички да чуят присъдата.

Евстатиев бе арестуван през януари 2016 година , след като 16- годишната Ирина подаде жалба, че е била подмамена в хотелска стая от екскмета, който я напил и я насилил. Евстатиев призна, че е имал сексуален акт с момичето, но той бил абсолютно доброволен от нейна страна. 

Едно от основните неизвестни по делото бе медицинската експертиза, направена от съдебният лекар д-р Фингаров от Съдебна медицина в Пазарджик. По делото имаше две експертизи с различни заключения, като самият Фингаров заеви категорично, че момичето не е било девствено. 

Опитите на защтитата Евстатиев да го извади от ареста, се оказаха безплодни и въпреки здравословните му проблеми, той остана зад решетките. 

Бившият кмет отслабна с 35 килограма, но всички съдебни състави прецениха, че състоянието на екскмета позволява той да дочака процеса в следствения арест. 

Близките на момичето поискаха обезщетение на стойност 10 000 лева от бившия кмет. Те обясниха, че искът е символичен заради стреса, причинен от Евстатиев.

"Оклеветиха и обругаха брата, така както никой друг в България. Експертите категорично доказаха, че момичето не е девствено. Едно е да говориш за "росата на Стрелча" , друга е истината. Това, което е направил брат ми е морално укоримо деяние, но не е престъпление" каза Димчо И 

Ето и позициите на всички страни по делото!