До края на юни се очаква да бъде готов газовия интерконектор в района на гр. Комотини, Гърция.  Премиерът Кирил Петков днес направи оглед на газовата връзка между Гърция и България, която трябва да свърже газопреносните мрежи на двете съседни държави, осигурявайки достъп до Южния газов коридор и до редица нови източници на природен газ.

„Физическата инфраструктура вече е налице. Това означава, че сме напреднали много - за последните три месеца е направено повече, отколкото за последната година. През юни ще бъде крайната дата за финализирането на проекта. Всички тръби са сложени, очакваме да бъде готов до края на юни, а през септември да върви азерски газ“, посочи премиерът.

По думите му това ще доведе до спад на цените във всички сектори.

Разследване на GlasNews: Как полицейски шеф се сдоби с апетитни имоти и внушителен автопарк?

„Азерският газ е на една трета от цената на този, който купуваме. Говорим за огромна ралзика, която ще се отрази на цените на всичко, което купуваме“, посочи Петков.

Той подчерта, че съжалява, че трасето не е било готово още тази зима, за да няма толкова високи цени, каквито имаше през зимата.

По думите му правителството няма намерение да реже тотално доставките от "Газпром". 

Премиерът обаче посочи, че трябва да сме готови за всякакъв сценарий, включително за такъв, при който нямаме доставки оттам. „Ако нещата се оправят, няма война и може да се преговаря, газът от „Газпром” ще бъде част от нашия микс. Съвсем различно е да преговаряш с една страна, когато имаш опции”, категоричен е Петков.

Той коментира и актуалните теми.

Няколко неща са много странни. От година и нещо се знае, че има такъв случай - има явна, публична информация, господин Божков го каза на кого ли не и за мен е умопомрачаващо българската прокуратура дори да не направи досъдебно производство, да не направи един "Скайп" разговор и да го разпита. Васил Божков реално иска да даде информация. Няма такъв случай в света - някой човек, който е подкупвал, ако се окаже, че е вярно, високопоставени лица, иска да признае за това, а от другата страна има прокуратура, която казва, че не се интересува, "Скайп" връзките не са начина за разпит. Българският данъкоплатец е платил щети от над половин милиард. Това заяви премиерът Кирил Петков след инспекция на интерконектора с Гърция в Комотини.

"Омръзна ни някакви хора да ни крадат милионите и милиардите на базата на личните възможности да се облагодателстват. А не да коментираме дали господин Борисов е седял на дървена пейка или не", коментира още Петков. Според него има още един нов доклад от Министерството на финансите, което анализира как са се давали евросредствата от страна на министъра, който е отговарял за неговата изпълнителна агенция за одит на евросредства. Става ясно, че огромен процент от тези евросредства под негово ръководство има само един допуснат участник, посочи той. 90% от всичките възможни проекти имат само по един участник, това е очевадна манипулация от одита.

"Ако един човек е корумпиран, той не е корумпиран само за левове или евро, той е корумпиран за неговото управление. Над 500 милиона е щетата на държавата, това са данните от АДФИ", посочи той.

Ако правите корупция на едно място, това означава, че много вероятна злоупотреба и с евросредства, това е връзката", посочи той. По думите му този доклад дава индикации, че е имало злоупотреби от страна на ръководството на агенцията под шапката на Владислав Горанов, когато е бил министър на финансите. "Одитният отдел, вместо да е пазител от корупция, започва да манипулира", заяви той.

"Няма пазарна икономика, в която да се предполага концентрация 90% от проектите да са само с един участник", коментира министър-председателят.

Представяте ли си в гаража на PR-а на господин Борисов да има джип на "Аркад". Тази тръба не се е построила за 12 години. Руската тръба се строи за 3 години. Изведнъж остават тези джипове, които се оказват в мъжа на PR-а на Борисов, няколко са в Министерството на екологията, други в Министерството на икономиката. Кой раздава така джипове, толкова скъпи, просто така? Каква е тази партия, която е много натовски настроена партия, но някак си работи с руски проекти с наши пари, а тези джипове просто са оставени за ползване на добри хора, които явно са им помагали, коментира Петков и допълни, че ще има проверки. "Няма безплатен обяд. Някой ги е дал тези джипове за нещо. Никой не е луд да си мисли, че някой ей така ги е оставил", отсече министър-председателят. "Ние всички като данъкоплатци сме платили много повече от стойността на тези джипове", заяви той.