Носенето на маски и спазването на дистанция трябва да останат като мерки у нас през следващите месеци, въпреки ваксинацията и големият брой на хора, които са преболедували коронавируса. Това заяви проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Според него подобен тип епидемии продължават около 2 години.

„Изпитвам голямо съчувствие към хората, които стоят без работа. Въпреки това, мисля, че тези мерки трябва да продължат, защото лекарите сме на това мнение. Ще рискуваме здравето на много хора и това на много работещи в сферата на здравеопазването, ако отпуснем всички мерки“, коментира професорът пред Нова телевизия.

Според него българинът винаги е имал добра здравна култура, но много хора са изказали мнение през последната година и са объркали напълно представите му.

„Явиха се много хора, които сега навлязоха в материята, като говорят някои неща, които не са ги премислили добре, лекари започват да не се държат като лекари, но българинът трябва да се е научил на кога да вярва за тези 12 месеца“, каза още той.

Той коментира и мутацията на вируса във Великобритания.

„Не, няма медицински доказателства, че е по-смъртоносен. Така се развива една вирусна епидемия – мутира и по-лесно се предава, но по-малко са смъртните случая. За да се запази вирусът, той трябва да се предава на хора и те да не умират. Все още няма мутация, която да го прави по-тежък.  Всеки, който се върне от Западна Европа трябва да се самоизолира. Колкото по-бавно допуснем у нас новата британска мутация, толкова по-добре за нас и толкова по-бавно ще нараснат новите случаи“, каза още той.

Според него ваксината е единственото решение на пандемията.

„Ако нямаше ваксини за другите болести, щяхме да живеем в един цикъл на постоянна изолация, носене на маски, като за някои инфекции щяха да се носят и костюми“, коментира още Кантарджиев.

Според него поръчаните общо ваксини у нас са повече от хората, които ще искат да се ваксинират,  всички пратки ще бъдат доставени, но има забавяне заради технологични проблеми.