„Българска коалиция срещу дезинформацията“ си постави за цел да работи за справяне с фалшивите новини и невярното съдържание в дигиталното пространство. Инициативата е съвместна между Европейската комисия, представители на няколко национални институции – министерства, агенции и други, както и български медии. Към нея вече са се присъединили около 60 членове.

„Дезинформации, които циркулират, нанасят големи щети на обществото. От една страна те подвеждат гражданите, а от друга имат и сериозни икономически последици както за обикновените хора, така и за бизнесите и цялата бизнес среда в държавата“, отбеляза Цветан Кюланов, изпълняващ длъжността ръководител на Представителството на ЕК в България.

На събитието присъстваше министърът на електронното управление Божидар Божанов, който отбеляза, че борбата срещу дезинформацията е сложен процес, в който трябва да участват всички експерти спрямо своите компетентности.

„Един от инструментите, който в България е най-активен за разпространяване на дезинформация, са социалните мрежи и по-конкретно Фейсбук“, отбеляза той. Като важен инструмент срещу дезинформацията министърът отбеляза инициативата на ЕК, свързана с акта за цифровите услуги, който активно се дискутира в момента в рамките на френското председателство на Съвета на ЕС.

"В новосъздалата се среда виждаме, че заложените идеи, които са били абсолютно адекватни преди шест месеца или година, в момента подлежат на подобрение. За това от Министерството на електронното управление ще настояваме за подобрение на действащите текстове, за да вземем предвид новата ситуация“, каза още Божанов.

Подкрепа за инициативата изрази и заместник-министърът на отбраната Йордан Божилов. „Виждаме, че война се води с всички средства – с военни, но и със средствата на дезинформацията и пропагандата“, отбеляза той. Заместник-министърът отбеляза, че министерството ще разработи и създаде специална структура, която да се занимава с въпроси на стратегическата комуникация.