За лозарите гроздоберът може да е тежка работа, но някои стопани са го превърнали в туристическа атракция. Гости от Русия, САЩ, Великобритания и Швеция посрещат собственице на лозя в Пловдивско. Млади хора, които имат сериозни професии – програмисти, финансисти, инженери – искат да усетят какъв е животът на село и се включват в различни дейности.
„Аз работя с няколко посолства, дипломатите идват на лозето да берат грозде. Това е и приятно, и полезно при тази липса на работна ръка”, разказва пред TrafficNews Росица Касабова, собственик на винарска изба „Вила Винифера” в пловдивското село Брестовица.
От посолствата организират транспорт за туристите и ги карат директно до лозовите масиви. Чужденците работят безвъзмездно и въпреки че повечето от тях за първи път хващат ножиците, са изключително старателни и се справят прекрасно, обяснява Касабова. По думите й, гроздоберът с чужденци е много приятен и се превръща в истински празник. Миналата година дори е завършил с българско хоро, на което са се хванали всички гости.
„През нашата изба минават много туристи, тръгнали към Гърция. Но има и ентусиасти, които идват специално за гроздобера. Берат един час и тичат да се скрият във винарната на климатик”, обяснява Милица Зикатанова от „Вила Мелник”. От избата са имали идея да поканят чужденци, които да живеят със стопаните 1-2 седмици, за да усетят живота на лозето.
Заради адската жега обаче меракът на гостите бързо се изпарявал. „Трябва да си на лозето при изгрев слънце, защото по обед вече е 40 градуса и не се търпи”, казва Милица.
В изба „Рупел” край Мелник също посрещат чужденци, които се включват в различни работи на лозето според сезона – да зарязват или да берат. На 6 септември там имаха празник за гроздобера, в който една от атракциите бе мачкане на грозде. А в нея се включиха гости от Португалия и Швеция.
Мелнишко и Пловдивско са много напред с винения туризъм, там са първите изби, които разработиха съвместни маршрути, обясняват специалисти от бранша.
снимка БНР
Още от категорията