Мъж от Пирдоп беше осъден да плати 1000 лв. заради симулирано видеонаблюдение на съсед, след като поставил макет на камера до дома си. Дори имитирането на видеонаблюдение е незаконно, ако създава стрес и напрежение за околните.

Фалшивата камера е имала за цел да плаши крадците. Постоянно светеща червена лампичка обаче оставила съсед с впечатлението, че е истинска и че непрекъснато е наблюдаван. Последвало дело пред районните магистрати в Пирдоп, а след това и пред Върховния касационен съд. ВКС окончателно отсъдил, че имитирането на видеонаблюдение е незаконно, ако за него не е искано съгласието на хората, попадащи в периметъра на дори неработещата камера, съобщава БНТ.

"Съдът е взел предвид един много сериозен проблем, а именно усещането от даден съсед, че от другата страна, от другия имот, от другата къща го наблюдават непрекъснато. Усещането, че се чувстваш записан, че всяка твоя стъпка е проследена, е неприятно", коментира адвокатът Емил Георгиев.

Това е първи по рода си казус в България, но Комисията за защита на личните данни вече има няколко решения за погазено право на лична неприкосновеност.