Обсъждаме всякакви варианти за евакуация. Не е изключен и втори полет. Най-важното е да бъде извършен по най-сигурния и безопасен начин. По-скъпо от човешкия живот няма. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев при прибирането на първата група българи, завърнали се с от Ливан при евакуацията с държавния „Еърбъс А319-112”.

"Сравнително бързо се придвижиха нещата. 89 души пътуваха на сегашния полет, утре се очаква да се съберат още. Всички са усмихнати и са живи и здрави, исках лично да се убедя, че всички са добре. Ще евакуираме българите от Ливан по най-безопасния начин, независимо от цената", допълни той. 

Според Елена Шекерлетова, заместник-министър на външните работи, работата продължава. "Имахме заявки от около 160 български граждани и техните семейства, малко повече от половината пристигнаха с първия полет. Обработват се и останалите заявки. Ще се насрочи нов полет, в първия момент когато се събере група и пътуването е безопасно. В Ливан живеят около 400 български граждани, но не всички те са заявили желание да бъдат еввакуирани", посочи тя за Нова тв. 

Своята благодарност и радост изразиха и нашите сънародници, които пристигнаха преди броени минути. 

„Изключително сме благодарни за цялата организация и координация на МВнР и премиера Димитър Главчев. Свързването с хората беше много бързо. Посолството ни в Ливан свърши много добра работа. Прибрахме се живи и здрави. Досега не съм била в страна, в която да  има такава заплаха, но с всеки изминал ден, положението става все по-сериозно”, разказва наша сънародничка, пристигнала с първия полет.

„Искам да изкажа големи благодарности на министър-председателя и на българското посолство в Бейрут. От посолството ме приеха в 03:00 ч. през нощта, обработиха документите ми и днес вече сме в България. Отначало не приемахме ситуацията насериозно, но положението стана много лошо. Имам познати от други държави, които още не са евакуирани. Първите полети за евакуиране на чужди граждани са от Германия и България. Мои приятели от Германия споделят, че са им поискани пари, за да бъдат евакуирани в страната си”, обясни друг пътник. 

Осми ден продължават масираните атаки по Бейрут и околностите от страна израелските сили. При бомбардировките загинаха стотици цивилни граждани на страната, а сред жертвите са и лидерите на военните групировки "Хизбула" и "Хамас".  Израел обяви, че общо 20 членове на шиитската групировка са отстранени след като в петък беше убит лидерът ѝ Хасан Насрала.

Пътуванията до Израел и пребиваването в страната следва да бъдат предприемани единствено при неотложност, съобщават от МВнР.

Българка от Ливан: Чакам евакуация, прибирам се в България

Авиоекип е в готовност да излети към Ливан, за да евакуира българите там

Авиоотряд 28 вече лети към Ливан, за да евакуира българите

Спасените от Ливан българи пътуват към България, не се знае дали ще има още един полетНе е ясно колко души са на борда

Самолетът на евакуираните от Ливан българи кацна на летище София