Ръководството на прокуратурата представя анализ за дейността на държавното обвинение за периода 2019 - 2021 година. 

"В последно време истината девалвира. И за истина се представят истински лъжи. Темата за така наречената съдебна реформа, за която слушам от 1995 година, откогато работя, защото съм единственият главен прокурор след 89-та, който участва в прокуратурата – освен, че не е съдебна реформа, която не решава проблемите с борбата с престъпността – интересува твърде малък процент от хората", заяви Иван Гешев.

По думите му той мислел, че истината няма значение. 

"Промених обаче това свое виждане през последните 1-2 месеца и осъзнах, че истината има значение. За върховенството на закона, за правовата държава, за правата на човека- ценности, които са едни от стълбовете, които крепят нашия общ европейски и в частност български дом. До скоро това за мен бяха клишета, но осъзнах, че това са изключително важни неща, когато тези ценности са застрашени или си напът да ги загубиш", подчерта той. 

"Ние ще ви кажем нашата истина и моята истина с факти. Ние се опитахме да излъжем ЕС, а сме напът да излъжем себе си. Искахме да получим положителните неща от ЕС, но без да поемем задълженията - говоря за собствената си сфера, правовата държава и върховенството на закона", заяви Гешев.

По думите му сме се променяли, но не сме се променили достатъчно заради самите нас. 

"Трябваше да отчетем формално нещо, но не желаехме реално да го свършим", подчерта обвинител номер едно. И допълни: "Променихме се, в политически аспект, под натиска на Механизма за сътрудничество и проверка, но ние самите превърнахме този механим във вътрешнополитически инструмент в последните години и той стана безполезен и го обезмислихме с вътрепнополитическите си борби. Резултатът, че този механизъм не функционира спрямо България, води до това, че сериозните проблеми - като тенденция за правата на човека и върховенството в България имат недостатъчен коректив в лицето на съдебната власт, която се оказва единствената преграда пред беззаконието".