Гергьовден е! И няма как празничната атмосфера да не завладее град като Пловдив. А какъв по-добър начин да отпразнуваш Деня на храбростта от тропването на традиционното Гергьовско хоро и от най-масовото събитие за винен и гурме туризъм в страната - фестивала Дефиле „Вино и гурме”!

И тази година организаторите са подготвили поредица от дегустации на водещи български винопроизводители в съчетания с висша кулинария, съпроводени с лекции, както и с богата културна програма в Стария град. 

Пловдивчани и гостите на града ще могат да се насладят на рекорден брой комбинации на вино и гурме – над 300 вида от кулинарните изкушения в съчетание с над 50 вида вина на 19 водещи винопроизводители от цялата страна.  Дегустациите ще се проведат в неповторимата атмосфера на 8 емблематични места в Стария град, сред които галерии, музеи и  ресторанти. На всяка една локация ще може да се опитат съчетания на вино и храна, приготвени специално за събитието от 12 водещи шеф готвачи.

Официалното откриване на Дефиле „Вино и гурме“ е днес от 12 часа в подножието на Стария град – на ул. Съборна 2-4, с участието на Духовия оркестър на Пловдив. Тогава специално за имениците от 13 часа на Лапидариума ще се танцува традиционното Гергьовско хоро.

В дните на Дефилето, 6 и 7 май, на територията на Стария град ще върви и  съпътстваща програма. Тя включва кулинарни работилници, на които всеки гост ще може да готви заедно с петима от най-атрактивните  пловдивски Шеф готвачи. Част от програмата е и изложба на картини.

В двата дни на фестивала дегустациите на вино и храна стартират в 12 часа и продължават до 20 часа. Всеки желаещ да се наслади на виното може да закупи карнетки с жетони, които се продават пред или във всяка къща, в която се предлага дегустация. Всеки жетон дава право на една дегустация. Стъклени чаши, гравирани с логото на фестивала, се предлагат заедно с жетони. Обективна класация по интереса на публиката към винарските изби - участници в празника и тяхната продукция се прави по броя на жетоните, с които посетителите са дегустирали. Кулинарните изкушения се предлагат на цени между 1 лева и 5 лева.

Наградите за най-удачно съчетание на вино и храна, определени от международната дегустационна комисия съгласно регламента, ще бъдат връчени днес на гала вечеря - „Вечер на пролетното вино”.

ПРОГРАМА:

6 МАЙ 2017

ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ  с  участие на  ДУХОВ ОРКЕСТЪР ПЛОВДИВ

12:00 ч.  СТАРИЯ ГРАД – ул. Съборна 2-4


ГЕРГЬОВСКО ХОРО В ПЛОВДИВ

Танцувайте традиционно Гергьовско хоро с КБНТ Чановете 

13:00 ч.  ЛАПИДАРИУМ

 

РИСУВАНЕ НА ЖИВО -  БОГДАН ВЪРБАНОВ 

13:00 - 14:00 ч. КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР „БЯЛАТА КЪЩА“


ПРИГОТВЯНЕ НА МЕСО ЧРЕЗ ОПУШВАНЕ

ШЕФ КАЛИНИН  и ШЕФ СТАНЧЕВ  представят технология за  бавно приготвяне на месо чрез опушване

14:00 – 15:00ч. КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР „БЯЛАТА КЪЩА“


ТАЙНИТЕ НА ХЛЯБА  - МАГИЯ И НАУКА

Работилница за малки и големи с ГЕОРГИ ЛЕФТЕРОВ – МАЙСТОРА 

16:00 – 18:00 ч. КЪЩА ГЕОРГИАДИ


7 МАЙ 2017


ЗЕЛЕНА  РАБОТИЛНИЦА ЗА ДЕЦА

Ръчно изработване на безглутенови лакомства 

12:00 – 14:00 ч. КЪЩА ГЕОРГИАДИ


ДА ГОТВИМ ЗАЕДНО С  ШЕФ ЧАКЪРОВ

Солена кулинарна работилница с традиционни български продукти

14:00– 15:00ч. РЕЗИДЕНЦИЯ ТРАКИЙСКИ СТАН


СЛАДКА КУЛИНАРНА РАБОТИЛНИЦА

Потопете се в тайните на сладкарството с  ШЕФ ГОГОВ 

16:00 – 17:00 ч. РЕСТОРАНТ ЩАСТЛИВЦИ ПОД ТЕПЕТО


НАТЮРМОРТ 

Изложба на Богдан Върбанов

12:00 - 18:00 ч КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР БЯЛАТА КЪЩА