Гергьовден е! И няма как празничната атмосфера да не завладее град като Пловдив. А какъв по-добър начин да отпразнуваш Деня на храбростта от тропването на традиционното Гергьовско хоро и от най-масовото събитие за винен и гурме туризъм в страната - фестивала Дефиле „Вино и гурме”!
И тази година организаторите са подготвили поредица от дегустации на водещи български винопроизводители в съчетания с висша кулинария, съпроводени с лекции, както и с богата културна програма в Стария град.
Пловдивчани и гостите на града ще могат да се насладят на рекорден брой комбинации на вино и гурме – над 300 вида от кулинарните изкушения в съчетание с над 50 вида вина на 19 водещи винопроизводители от цялата страна. Дегустациите ще се проведат в неповторимата атмосфера на 8 емблематични места в Стария град, сред които галерии, музеи и ресторанти. На всяка една локация ще може да се опитат съчетания на вино и храна, приготвени специално за събитието от 12 водещи шеф готвачи.
Официалното откриване на Дефиле „Вино и гурме“ е днес от 12 часа в подножието на Стария град – на ул. Съборна 2-4, с участието на Духовия оркестър на Пловдив. Тогава специално за имениците от 13 часа на Лапидариума ще се танцува традиционното Гергьовско хоро.
В дните на Дефилето, 6 и 7 май, на територията на Стария град ще върви и съпътстваща програма. Тя включва кулинарни работилници, на които всеки гост ще може да готви заедно с петима от най-атрактивните пловдивски Шеф готвачи. Част от програмата е и изложба на картини.
В двата дни на фестивала дегустациите на вино и храна стартират в 12 часа и продължават до 20 часа. Всеки желаещ да се наслади на виното може да закупи карнетки с жетони, които се продават пред или във всяка къща, в която се предлага дегустация. Всеки жетон дава право на една дегустация. Стъклени чаши, гравирани с логото на фестивала, се предлагат заедно с жетони. Обективна класация по интереса на публиката към винарските изби - участници в празника и тяхната продукция се прави по броя на жетоните, с които посетителите са дегустирали. Кулинарните изкушения се предлагат на цени между 1 лева и 5 лева.
Наградите за най-удачно съчетание на вино и храна, определени от международната дегустационна комисия съгласно регламента, ще бъдат връчени днес на гала вечеря - „Вечер на пролетното вино”.
ПРОГРАМА:
6 МАЙ 2017
ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ с участие на ДУХОВ ОРКЕСТЪР ПЛОВДИВ
12:00 ч. СТАРИЯ ГРАД – ул. Съборна 2-4
ГЕРГЬОВСКО ХОРО В ПЛОВДИВ
Танцувайте традиционно Гергьовско хоро с КБНТ Чановете
13:00 ч. ЛАПИДАРИУМ
РИСУВАНЕ НА ЖИВО - БОГДАН ВЪРБАНОВ
13:00 - 14:00 ч. КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР „БЯЛАТА КЪЩА“
ПРИГОТВЯНЕ НА МЕСО ЧРЕЗ ОПУШВАНЕ
ШЕФ КАЛИНИН и ШЕФ СТАНЧЕВ представят технология за бавно приготвяне на месо чрез опушване
14:00 – 15:00ч. КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР „БЯЛАТА КЪЩА“
ТАЙНИТЕ НА ХЛЯБА - МАГИЯ И НАУКА
Работилница за малки и големи с ГЕОРГИ ЛЕФТЕРОВ – МАЙСТОРА
16:00 – 18:00 ч. КЪЩА ГЕОРГИАДИ
7 МАЙ 2017
ЗЕЛЕНА РАБОТИЛНИЦА ЗА ДЕЦА
Ръчно изработване на безглутенови лакомства
12:00 – 14:00 ч. КЪЩА ГЕОРГИАДИ
ДА ГОТВИМ ЗАЕДНО С ШЕФ ЧАКЪРОВ
Солена кулинарна работилница с традиционни български продукти
14:00– 15:00ч. РЕЗИДЕНЦИЯ ТРАКИЙСКИ СТАН
СЛАДКА КУЛИНАРНА РАБОТИЛНИЦА
Потопете се в тайните на сладкарството с ШЕФ ГОГОВ
16:00 – 17:00 ч. РЕСТОРАНТ ЩАСТЛИВЦИ ПОД ТЕПЕТО
НАТЮРМОРТ
Изложба на Богдан Върбанов
12:00 - 18:00 ч КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР БЯЛАТА КЪЩА
Още от категорията
Виж всички
Атлетиката не хареса Ивет Лалова за член на УС на федерацията
Откриха изчезналата във Витоша Стефани
Темите на Traffic News