В навечерието на Великденските празници по пловдивските пазари цените на зарзавата рязко се повишиха. Доматите и краставиците, както и репичките остават скъпи заради късната пролет и лошото време.

Цената на зелената салата също се увеличила рекордно през тази пролет. Увеличението на цената на зелената салата е с повече от 140%.

Марулята поскъпна драстично, сочи проучване на три от пазарите в Пловдив. Гъбите също се продават на по-висока цена. На места те се търгуват за 6 лева килограма.

Според експерти обаче поскъпването не е свързано с празника, което означава, че не може да се очаква рязко намаляване на цените след Великден. Производителите говорят за намаление чак след 20 май.

Рекордните цени на зелената салата се дължат основно на загубите на производителите през миналата година, когато заради свръхпроизводство, производителите са били принудени да изхвърлят между 80 000 и 100 000 зелени салати. Това е причината тази година да засадят по-малко зеленчуци.

В същото време данните сочат, че са намалели цените на захарта, олиото и маслото. Поскъпване има при брашното и агнешкото, но то е символично.

ОЩЕ НОВИНИ ВИЖТЕ ТУК

TrafficNews.bg