Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен призова лидерите на страните от ЕС да предприемат финалните стъпки и вземат решение за пълноправното приемане на България и Румъния в Шенген. В навечерието на срещата на върха в края на тази седмица в Брюксел, фон дер Лайен изпрати писмо до европейските столици, в което предлага план за справяне с нелегалната миграция и възстановяване на нормалното функциониране на Шенгенското пространство. Темата за миграцията, която продължава да разделя държавите от Европейския съюз, ще бъде сред основните на срещата на върха в Брюксел.

В писмото си до лидерите фон дер Лайен индиректно критикува връщането на контрола по вътрешните граници, който родната й Германия и други държави въведоха и призовава за окончателно решение за България и Румъния.

"Трябва също така да продължим с финалните етапи на премахването на проверките по сухопътните граници с най-новите членки на Шенген Румъния и България. Това ще бъде мощен символ на жизнеността и адаптивността на Шенген днес", заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Нормалното функциониране на Шенген фон дер Лайен обвързва със справянето с нелегалната миграция. На фона на конфликта в Близкия изток и войната в Украйна, темата за миграцията отново е на дневен ред за Брюксел. Фон дер Лайен предлага съюзът да създаде центрове в държави извън ЕС, където да бъдат връщани нелегални мигранти от общността.

"Става дума за създаването на така наречените хъбове за връщане, които ще бъдат в трети държави, с които ЕС има споразумения. Те са предназначени за мигранти, на които е отказано пребиваване в общността. Ще се остават в тези центрове, докато се изчаква окончателното им екстрадиране в старните, от които идват", обясни говорителят на ЕС Ерик Мамер.

Години наред държавите от ЕС се борят с дълги процедури и проблеми при връщането на незаконни мигранти в страните, от които идват. Предложението за създаване на междинни центрове в трети държави може да се превърне в повратен момент в справянето с нелегалната миграция. Италия вече прилага тази практика с Албания.
Днес първата група от 16 мигранти беше изпратена с италиански военен кораб за Албания. Въпреки критиките от страна на някои от останалите държави от ЕС, премиерът на Италия Джорда Мелони нарече италианското решение ново, смело и пример за останалите страни в ЕС.

"Италия даде добър пример с подписването на споразумение с Албания, за могат процедурите по оценка на молбите за убежище да бъдат извършвани на албанска територия, но под италианка юрисдикция. Първите два центъра вече са готови и могат да заработят", каза премиерът на Италия Джорджа Мелони .

Очаква се европейските лидери да обсъждат и плановете на Полша временно да прекрати предоставянето на убежище заради наплива от Беларус. Варшава обвинява Путин и Лукашенко, че се опитва да дестабилизира ЕС като насочва нелегални мигранти към полската граница.

Според Брюксел действията на Полша може да противоречат на европейските закони, пише БНТ. Все повече държави обаче искат строги и бързи мерки в справянето с нелегалната миграция.