Повече от една четвърт от проверените обществени поръчки през третото тримесечие на годината са с нарушения. Това показва проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Нанесени са щети на държавата за над 600 хиляди лева, а нецелево са изхарчени повече от 4 милиона лева.

От 1 юли до 30 септември тази година АДФИ е проверила 243 обществени поръчки на обща стойност 106,2 млн. лева. От тях се е оказало, че неоснователно проведени или въобще непроведени са поръчки на стойност за над 28 млн. лева или близо 27%. Констатациите са направени при 146 проверки.

Проверени са и 516 договора за 123 млн. лева допълнително. По време на инспекциите са установени 220 нарушения и са съставени 180 акта за установяване на административни нарушения. Най-често установяваните нарушения са на Закона за обществените поръчки, Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор, Закона за счетоводството, Закона за публичните финанси, както и на подзаконови нормативни актове.

"Установените нецелево разходвани средства са в размер на 4 233 894 лв., от които по време на инспекциите са възстановени в бюджета 6282 лв., а за останалите, с оглед възстановяването им са предприети действия по реда на закона за финансовата инспекция. В хода на инспекциите са разкрити причинени вреди за 600 478 лв., като от тях са възстановени 6651 лв. Съставени са 2 акта за начет", обясняват от АДФИ.

Контролните органи на АДФИ са констатирали 5 бр. „индикатори за измама“ по смисъла на закона. Най-много финансови инспекции през периода са направени в общини. От ведомството припомнят, че публикуват докладите от проверките на интернет страницата си в категорията "Финансови инспекции".