Само 14% от ресторантьорския бранш са изявили желание да работят при новите условия, обявени от здравните власти.  Това показва резултатът от анкета, направена от бранша. Според новите мерки първо ще се отворят заведенията на открито, като работно време ще бъде от 6 сутринта до 23 часа.

„Ние сме категорично против цялата тази ситуация. Тези мерки са „бавна смърт” за бранша. При тези температури за април много малка част от колегите ще могат да работят нормално. Много голяма част няма да отворят, защото няма да могат да получат компенсации. Няма разписана програма за месец април“, коментира председателят на Сдружението на заведенията Емил Коларов пред Нова телевизия.

Според него, ако ресторантите работят при тези условия, то ще печелят едва 20% от оборота си по принцип, което е твърде малко и няма да стигне да се покрият основните разходи.

Той апелира да бъде изготвена програма за месец април, която да компенсира ресторантьорите.