Цените на горивата не са паднали заради протестите, а заради цените на суровия петрол - това коментира шефът на Петролната и газовата асоциация Валентин Златев. Вчера той за пръв път след началото на недоволството обяви публично, че разбира протестиращите, но цените случайно са паднали толкова рязко в последно време.

Какви са прогнозите оттук нататък, след протестите, след спада на цените коментира пред Нова изпълнителният директор на Петролната асоциация Андрей Делчев.

Как стана така, че цените на горивата спаднаха с около 30 стотинки за литър бензин и с около 15-20 стотинки за литър дизел?

Суровият петрол поевтиня, респективно цените на дизела и бензина ги последваха, тоест това е чисто пазарно поведение на горивата, което няма нищо общо с протестите. Съчувстваме на всички тези, които излизат и изразяват общественото и социалното си недоволство, но истината е, че ако петролът вървеше нагоре, то и цените по бензиностанциите щяха да вървят нагоре. Тоест тези цени, които в последните 2-3 седмици са поставени по бензиностанциите, не са резултат от протестите.

Обикновено цените на горивата „закъсняват” с няколко дни спрямо цените на суровия петрол – и когато цената се увеличава, и когато намалява. Делчев даде пример, че при цена на дизела от 2,34 лв/л, себестойността на горивото е 2,29 лева, а печалбата на производителите е 0,04 лв./л. Той обаче обясни, че при големи обороти производители и търговци могат да си осигурят добра печалба. Производителите казват, че при сегашните нива на акцизите и ДДС, търговци, които продават гориво на цена от 1,80 лв./л, би трябвало да работят на загуба, освен ако не са в сивия сектор. 

Делчев прогнозира, че ако тенденцията за поевтиняване на петрола се запази, ще посрещнем Нова година с още по-ниски цени.