Орлин Русев - един от тримата българи, задържани от лондонската полиция по подозрение в руски шпионаж, е живеел в къща за гости на крайбрежието на Грейт Ярмът, Норфолк, собственост на българска бизнесдама, твърди “Файненшъл таймс”. Според медията става дума за 47-годишната Ирина Първанова, за която няма информация да е замесена в разследването. Тя е купила имота за 220 хил. паунда през 2021 г., пише "24 часа".

3-звездната къща за гости се казва The Haydee. Фасадата ѝ е бяла със сини елементи, има 8 стаи за настаняване и лесно може да бъде намерена онлайн. Според жители на района обаче тя не приема гости поне от около година. Съседи разказват, че след като Русев е бил задържан през февруари, маскирани мъже, облечени в черно, претърсвали мястото близо 2 дни.

Не е ясно дали Русев е плащал наем, за да живее в нея.

Другите арестувани по подозрения в шпионаж - Бисер Джамбазов и Катрин Иванова - представени от съседите си като двойка, пък са живели в едноспален имот в северен Лондон от 5 г. От 2016 г.той също има регистриран бизнес във Великобритания.

Името на компанията е B.I Business Investment Ltd.

Собственичката на апартамента, в който живеели двамата - Сонал Такрар, била учудена, че те са разследвани. По нейни думи тя не е била уведомена от полицията. Дори не е знаела, че са българи - мислела ги за полски граждани.

Не е общувала много с тях, тъй като апартаментът се менажирал от фирма. Пред британски медии обаче казва, че наскоро е посетила имота си, след като съседите ѝ я уведомили, че той е бил претърсван от полицията.

Направило ѝ впечатление, че не приличал на уютен дом.

Нямало никакви семейни снимки и навсякъде имало много алкохол. “Беше като кръчма - с бутилки уиски и джин навсякъде. Не беше уютно, не изглеждаше като хубаво място”, разказва Такрар. Не е имала причина да се съмнява в тях, тъй като плащали винаги навреме наема си.

Съседи са били свидетели как полицаи претърсват жилището поне седмица преди задържането им.

Един от живеещите в сградата ги описва като “незабележими хора”, които не се стараели да общуват със съседите си. Собственик на кафене в квартала пък разказва, че е бил шокиран от новината. Двойката често отивала при него за популярната английска закуска.

Освен тримата български граждани по подозрение за шпионаж са арестувани още двама души - 29-годишна жена и 31-годишен мъж, и двамата от Лондон.

Твърди се, че сочените за руски шпиони са провеждали операции по наблюдение от къща за гости в тихо британско предградие, докато са се представяли за американски журналисти.

В имейла на тартора на групата, който не е публично оповестен, се съдържат дори инициалите “007” от известния шпионски филм за Джеймс Бонд.

Лондонската полиция, която е отговорна на национално ниво за случаите на шпионаж, е открила фалшиви прескарти и дрехи, използвани за провеждане на операции по наблюдение уж за телевизионните канали “Дискавъри” и “Нешънъл Джиографик”.

Предполагаемите операции включват цели в Лондон, Германия и Черна гора. Обвиненията твърдят, че българите притежавали 34 фалшиви документа за самоличност. Те ще се явят в съда през януари.