
Газът поскъпва от 1 април с 30 %. Как ще се отрази това поскъмпане на бизнеса и по сцециално за ефекта му върху зеленчукопроизводителите разказва пред БНР Йордан Балабанов, който отглежда 240 дка оранжерийни краставици и домати край Първомай.
Йордан Балабанов: Очакваният скок на газа ще се отрази в цифри за следващата година. Около 1 милион лева, ако се запазят тези цени, ще бъдат разходите в повече за отглеждането на земеделските ни култури, които при нас 240 декара оранжерии, около 1 милион лева ще бъдат повече разходите за отопление. Това означава, че може би около 20 ст на килограм ще се вдигне себестойността на краставиците. Себестойността на една продукция може да се каже в края на реколтата, когато приключи сезона, но пък от добивите, които получаваме - значи себестойността ще стане лев и десет на килограм.
Това до крайния потребител каква цена би означавало?
Балабанов: Говоря за цени без ДДС, това означава за цени от 1,80 до 2 лева.
В такъв случай става ли конкурентна вашата продукция на вносната?
Балабанов: Тя и сега не е конкурентна, няма как. В Анталия, в Крит, в Гърция нямат отоплителни инсталации. Просто географското ни разположение е такова, че тук имаме нужда от отопление, а там нямат нужда от отопление, така че са несъвместими нещата, за да говорим за вносните стоки. Затова и цените им са по-ниски – не плащат данъци, не плащат ДДС и конкуренцията е огромна от Гърция и от Турция.
Как ще се справите вие в тази ситуация?
Балабанов: Надяваме се за следващия отоплителен сезон цените на газта да бъдат по-ниски. За нас това е шоково поскъпване – 30 %, не е 3, не е 5, а 30 %. В който и да е от браншовете да има увеличение от 30 % при положение, че 65 – 70 % от себестойността на продукцията е гориво, газ в случая, няма аналог на това нещо – 30 %! Нямам такъв спомен да има такова увеличение на газта.
Според комисията за енергийно и водно регулиране този скок е необходим, тъй като няколко поредни месеца цената на газта е била държана ниска и това сега налага скока на суровината.
Балабанов: Предполагам, че имат основание за това нещо. Предполагам, че там хората, които са събрани, не са си изсмукали от пръстите тази цена, най-вероятно е така. Не мога да коментирам неща, с които не съм запознат. Не може просто с 30 % да вдигаш нещо, най-вероятно имат основание за това нещо.
При вас разходите освен за отопление са и за торове, които също се очаква да поскъпнат с увеличението на газта.
Балабанов: Нормално, нормално е да поскъпнат торовете, но там нещата ще бъдат много по-различни. Върху себестойността почти няма да има отражение, 1 – 2 стотинки не е проблем. Проблемът е в отоплението.
В такъв случай при поскъпването на газта, с която отоплявате оранжериите ще съкращавате ли работници, ще намалявате ли оранжерии?
Балабанов: Сега е краят на отоплителния сезон, от 1 април разходите тотално намаляват за отопление, проблем е декември, януари, февруари – студените месеци, така че за тази година това увеличение няма да рефлектира много върху себестойността. За следващия отоплителен сезон ще вземаме решение какво да правим, дали можем да се включим, ако не ще започваме по-късно производство с по-малко разходи за отопление. При тези нива на газта нямаме шанс да произвеждаме ние ранни зеленчуци.
Тъй като наближават Великденските празници на какви цени ще купуваме свежите зеленчуци – краставици, домати?
Балабанов: Цените се очаква да скочат нагоре, тъй като тази година Великден съвпада с всичките други празници – католическия, с нашия, нормално е из Европа да има дърпане на стоки, което означава, че част от стоката ще бъде пренасочена към Европа, но мисля, че няма да минат нива от 2 лева – 2,40 за краставици и около 3 лева за домати. В момента краставиците са около 1,50, 1,80 с ДДС, ами с около 20 %, но това ще бъде за периода по Великден най-вероятно. Но може и да не се случи, зависи от Гърция какво ще влиза, но нали ви казвам, тази година Великден съвпада при всички религии и е нормално да има по-голямо потребление на тези неща. Но това не са неща, които могат да оправят ситуацията – цените на краставиците и доматите в рамките на една седмица да са примерно с 20 % по-високи. След това цената веднага ще рефлектира, ще падне надолу и т. н. Тази година Великден е средно ранен, имаме спомени, когато е бил и на 6 май и тогава цените са се задържали. По принцип цените на свежите неща държат до Великден, след това цените падат, което е напълно нормално.