Нямаме отговор от „Газпром“. Ще осигурим достатъчно природен газ, че ако нямаме руски газ да не изпадаме в недостиг. Ще осигурим повече от необходимото. Това заяви изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Деница Златева.

Припомняме, че в края на август стана ясно, че служебното правителство възобновява преговорите с “Газпром” по действащия ни договор, който изтича в края на годината.

„Вчера обявихме стартирането на четири търга (б.р. за доставка на втечнен газ) – два краткосрочни за ноември и декември, един средносрочен, с който ще покрием цялата 2023 г. и един изключително стратегически 10-годишен търг, в изпълнение на решението на служебното правителство за увеличаване на капацитета на бъдещия терминал в Александруполис“, заяви Златева пред БТВ.

По думите ѝ предишният подход да се пускат търгове месец за месец е поставило „Булгаргаз“ в ситуация да осигурява количества и за тази година.

„Има интерес към търговете. Търгът за ноември трябва да приключи на 4 октомври, търгът за декември на 18 октомври, годишният на 4 ноември. Очакваме цената на газа за октомври да бъде под 240 лв.“, каза изпълнителният директор на „Булгаргаз“.