Черната кутия на учебно-бойния самолет L-39ZA "Албатрос", който падна през септември край авиобаза Граф Игнатиево, вече е в Чехия и предстои да бъде представен доклада за данните от нея. Това съобщи във Варна министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Министърът припомни, че прокуратурата и експертна комисия проверяват всички документи по подготовката, организацията и управлението на полетите през този ден.

"Кутията ще даде информация за действията на машината и пилотите, но ще се направи и комплексен анализ", посочи военният министър и уточни, че когато бъде направена обективна оценка, тя ще бъде представена пред обществеността.

Учебно-бойният самолет катастрофира на 13 септември при подготовка за демонстративен полет на авиобаза „Граф Игнатиево". Загинаха двамата пилоти от 12-а авиационна база в Долна Митрополия – Петко Димитров и Венцислав Дункин. Те бяха повишени посмъртно във военно звание.

Министър Запрянов участва днес във войсковия район в церемония по официалното посрещане на военнослужещите от маневрената рота, участвала в състава на многонационалния батальон на „Регионално командване – Запад" от състава на стабилизиращите сили на НАТО за поддържане на сигурността в Косово (KFOR).

След трагичния инцидент бе съобщено, че "черната кутия" не може да бъде разчетена у нас ще бъде изпратена в Чехия, където е произведен и самият самолет, пише dariknews.

Защо е важно разчитането на черната кутия?

На този етап няма никаква яснота каква може да е причината за катастрофата. Самолетът е бил наскоро напълно реновиран и проверен. "Черната кутия" ще помогне на експертите да разберат какво точно се е объркало във фаталния петък 13-ти. Тя съдържа всички записи от системите и разговорите на борда и е от ключово значение за разследването.