Тази година експерти очитат бум на креватни дървеници в София. Не само в столицата, но и във всички по-големи градове има увеличение на популацията им. Симеон е ловец на дървеници и други вредители. 

По думите на Симеон причината за това се крие в глобализацията и урбанизацията. "Хората пътуват повече, имат повече възможност да посещават различни места и за жалост по този начин носят вкъщи дървеници. Те са факт навсякъде. Както в Париж, така и във всеки голям мегаполис в Западна Европа, София вече по никакъв начин не отстъпва", каза още ловецът на дървеници.

Според него категорично хората не могат да се справят сами с този проблем. "Не препоръчвам да се ползват препарати в къщите, тъй като те често са вредни за хората. Много по-добре да се ползват услугите на обучени професионалисти", добави той.

"Най-честите белези са пъпки и белези по кожата, вследствие на охапванията от тях. Те често са с червен връх. Другият най-срещан белег са следи от техните изпражнения - малки кафяви точки", поясни специалистът за Нова тв.

"Преди три седмици предупредих за дървеници. Хубавата новина е, че дървениците не могат да предадат някакво опасно заболяване. Както например въшките и бълхите могат да предадат. Дървеницата първо дразни много, алергизира кожата, където е ухапана, може да бъде инфектирана много лошо с бактерии, които са по нашата кожа", заяви епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев.

Според него дървениците са известни с това, че отделят вещества, които привличат други дървеници. "Другото нещо, което е интересно, е, че дървениците могат да бъдат примамени. Около постелята, около кревата, се слагат сухи листа от боб. Дървениците се привличат от тези листа и сутринта листата се метат, събират се и се горят", разказа той.