
Всяка година повече от два милиона европейци умират заради болести, свързани с качеството на храната, която консумираме.
Затова е много важно продукцията, която достига до крайния потребител, да бъде с високо качество и да отговаря на високи стандарти.
Затова и днес омбудсманът Мая Манолова обяви като победа решението на Европейския парламент да се сложи край на двойния стандарт в храните.
Българските браншови организации и днес се обединиха около становището, че у нас никой производител на храни не работи по двойни стандарти, защото българското законодателство не позволява работа по различен от установения стандарт.
Промените в закона забраняват разпространението на храни и напитки от едни и същи търговски марки, които обаче имат различен състав. Забраната е за цялата територия на Европейския съюз и позволява налагането на санкции за всички онези, които отказват да спазват мерките.
По време на първия по рода си форум "Отговорни производители. Качеството при всичко - храни и напитки", който се проведе днес в столицата, лекторите от бранша подчертаха, че България спокойно може да има самочувствието на страна, която разбира от качество, което според тях напълно опровергава тиражираните твърдения, че в страната ни не се произвежда качествена продукция.
Големият проблем идва в цените. По думите им пазарът в България е изключително чувствителен и се влияе от промените в цените, но са категорични - качественият продукт не е евтин.
"Ако той е евтин, това означава, че някоя от основните суровини в него е била заменена, което автоматично понижава качеството му", коментира Кирил Вътев, собственик и управител на голяма месопреработваща компания.
По време на форума се акцентира и върху проблема с изтичането на мозъци, извън пределите на страната, което оказва влияние във всички сектори на икономиката, а в това число и в хранително-вкусовата промишленост.
Според Мариана Кукушева от Националния браншови съюз на хлебарите и пекарите най-накрая трябва да се предприемат действия, с които това да се предотврати и акцентира върху идеята – току що завършилите висше образование студенти да бъдат задържанив страната за няколко години, в противен случай - да връщат парите, отделени за тяхното висше обучение.
Проблемите обаче тук идват от факта, че бизнесът масово отказва да влезе в образователните институции, в които се подготвят бъдещите кадри. Освен това, браншът сам призна - заплащането, което предлага, не може да се сравнява с онова, което един международен кооператив би предложил на нов работник.
Изводът е, че компаниите масово се оплакват от липсата на кадри, а въпросните млади хора се изправят пред предизвикателството не само да търсят работа, а и да получават ниско заплащане за труда си.
Затова и по време на форума за пореден път беше отправена поканата от висшите учебни заведения - елате в нашите университети и вземете кадрите си, още когато са в първия курс на своето обучение, формирайте ги. Въпросната покана беше пряко отправена от проф. д-р инж. Йорданка Алексиева, зам.-ректор на Университета по хранителни технологии в Пловдив.
Всъщност тази мини извадка на проблемите, пред които хранително-вкусовата промишленост в страната се изправя, е показателна за цялостното състояние на бизнеса в България, който масово се оплаква от липсата на кадри.
По думите на зам-министъра на здравеопазването Светлана Йорданова от ведомството работят в посока информариност и призовават за качеството на храните да се говори от експерти, които да подхождат към информацията с отговорност.
Снимка: сп. "Мениджър"
Още от категорията

Желязков благодари на външния министър на Оман за ролята му при освобождаването на българските моряци


Акценти


Депутатите приеха оставката на Кирил Петков





Звезда на Ливърпул загина при катастрофа

