Днес българите в чужбина гласуват за 240-те депутати на 51-вото Народно събрание в 719 секции в 57 държави.

Българите в Обединеното кралство ще могат да упражнят правото си на вот в предсрочните парламентарни избори в 112 секции – 6 по-малко от предходните избори през юни. По-малко са и машините за гласуване.

Намаляването на броя на секциите не е в резултат на затваряне на някои от тях, а поради сливане на секции на няколко места, където преди това две са се намирали в едно помещение. За такива секции е увеличен броя на членовете на комисиите. На практика дори има една съвсем нова избирателна секция в Северна Ирландия.

От общо 112 секции, 38 са в столицата Лондон, 4 от които в посолството на Република България. Броят на машините за гласуване обаче е значително по-малък. На изборите през юни те бяха 35, а сега са само 14, като 13 от тях са в Лондон и само една извън столицата. На базата ан информацията от регионалните координатори на днешните избори се почаква по-слаба активност. Според тях българите на Острова не проявяват традиционния интерес, както преди. Макари това да не е критерий за активността, се отчита също и факта, че все по-малко българи се регистрират онлайн на сайта на ЦИК за гласуване.

В Италия българите гласуват в 27 секции по цялото протежение на Апенинския полуостров без островите.

От град Тренто в Алпите до Акония ди Куринга в южната област Калабрия, българите имат възможност да гласуват в удобни за това селища почти във всички италиански области като южната Базиликата с нова секция в град Матера, както в  традиционната секция във Фоджа в съседната й Пулия и Кампания в почетното консулство на България в Неапол за тази област. В Рим,  секциите в нашето посолство са две като в съответната област Лацио те са най-много – 4, колкото и в Тоскана. Милано като град е отново с най-много секции - 3  за област Ломбардия, където официално пребивават най-много българи – над 8000 души. В област Лигурия секцията е както винаги в Генуа, но участието независимо желанието на българите да гласуват зависи от лошото време . Заради непрестанните порои е обявен  оранжев код  до 16 часа. Прогнозата  за лошо време засяга и  Ломбардия с дъжд и интензивни превалявания, както и  Тоскана. Според статистиката, се очаква да гласуват около 4000 българи.

53 секции ще бъдат на разположение на българите живеещи в САЩ, желаещи да подадат своя глас в парламентарните избори.

Избирателните секции са разположени в четири часови зони на континенталната част на САЩ. Секциите в източната част на страната ще отворят врати 6 часа по-късно от България. Това е с час по-рано от обикновено, защото Америка преминава към зимно часово време седмица по-късно от страната ни. Изборните секции по тихоокеанското крайбрежие ще започнат работа към 16.00 часа българско време. Въпреки, че в САЩ живеят стотици хиляди българи до урните се явяват около 10 000 души, което показва невисок интерес към политиката в България. Дори в града, приютил най-голямата българска общност – Чикаго на последния вот гласуваха малко над 1400 наши сънародници.

Специално за БНР председателят на секцията в Сан Хосе – Сънивейл в Силициевата долина – Никола Борисов заяви, че в избирателния списък има само 8 наши сънародници, но въпреки това в секцията броят на гласуващите обикновено е към 130, тъй като повечето българи упражняват правото си на вот с декларация.